Korisnici društvenih mreža netočno povezuju munje i HAARP s potresom u Turskoj

Početkom veljače 2023. jedan od najrazornijih potresa u nekoliko posljednjih desetljeća pogodio je granicu Turske i Sirije. Nedugo zatim na društvenim mrežama podijeljene su video snimke uz tvrdnje kako munje ili svjetlost prije ili tijekom potresa pokazuju da je namjerno "izazvan". Neki korisnici su tvrdili kako je to dokaz da iza potresa stoji američki istraživački projekt. Stručnjaci su, međutim, rekli AFP-u kako su takve tvrdnje "znanstvena fantastika", objasnivši da munje mogu biti redovita pojava za vrijeme potresa te da ne postoji mehanizam putem kojega bi američki istraživački program pod imenom HAARP mogao izazvati potres. Osim toga, nekoliko podijeljenih video snimki ne pokazuje zaista potres u Turskoj 2023. ili s njime povezanu svjetlost.

Otkako su se snažni potresi dogodili 6. veljače, usmrtivši desetine tisuća ljudi, društvene mreže prepune su netočnih informacija, često u obliku fotografija i video snimki potpuno nepovezanih događaja. Novinari za provjeru činjenica AFP-a već su razotkrili nekoliko obmanjujućih tvrdnji o potresu, poput one da je prouzrokovao tsunami ili da mu je prethodila misteriozna svjetlosna pojava.

Među netočnim narativima koji se šire nalazi se i tvrdnja da je događaj izazvan namjerno, kako se radi o akciji protiv Turske koju je "osmislio čovjek". U nekim objavama na društvenim mrežama čak se tvrdi da je umiješan američki projekt HAARP -- česta meta teorija zavjere.

Jedan od primjera su objave u kojima se dijeli snimka s kamere za video nadzor koja prikazuje munje za vrijeme, kako se čini, nekog potresa. "Potres u Turskoj prema svemu izgleda kao kaznena akcija (HAARPom) NATO-a i SAD-a protiv Turske", navodi se u Facebook objavi na hrvatskom od 8. veljače 2023. Isti video podijeljen je na nekoliko jezika, uključujući grčki, rumunjski i engleski. U ovoj objavi na njemačkom, tekst je sličan onom u hrvatskom postu.

U jednoj drugoj objavi koju je na Facebook postavio bosanski korisnik, a koja je podijeljena gotovo tisuću puta, tvrdi se da iza potresa u Turskoj stoji HAARP, te da je to bio slučaj i s ranijim potresima u Čileu, Haitiju i Japanu. Post završava TikTok video snimkom požara preko koje je napisan tekst: "A sad pogledajte iste zvuke i pojave na nebu prije zemljotresa u Turskoj. Ne može me niko ubijediti da je prirodno. Nego da je djelovanje HAARP a".

Tvrdnje u kojima se za potres okrivljuje HAARP podijelili su i drugi hrvatski i bosanski korisnici kao na primjer ovdje na Facebooku i ovdje na Instagramu.

Međutim, AFP je razgovarao s nekoliko stručnjaka za astronomiju, geofiziku i znanost o Zemlji koji su odbacili tvrdnje o HAARP-u kao neosnovane teorije zavjere i objasnili kako se munje redovito pojavljuju za vrijeme potresa i nisu dokaz bilo čega "umjetnog".

Osim toga, nekoliko video snimki objavljenih kao dokaz podijeljeno je van konteksta. Jedan isječak je zapravo iz 2022., dok drugi video prikazuje požar nakon potresa, a ne svjetla prije njega. Da objasnimo:

Image
Screenshot netočnih Facebook objava napravljen 27. veljače 2023.

Video s munjama je iz studenog 2022.

Za početak, video podijeljen u ovoj objavi ne prikazuje nedavni potres u Turskoj.

Zapravo, na njemu se jasno vidi da je iz 2022. godine, kao što je prikazano na screenshotu ispod. U gornjem desnom kutu snimke može se vidjeti i logo turskog kanala vijesti Haber Global.

Image
Screenshot obmanjujuće Facebook objave, napravljen 16. veljače 2023. AFP je narandžastim obilježio datum i vrijeme nastanka snimke.

Napredna pretraga interneta s izrazima koji se pojavljuju u videu omogućila nam je da pronađemo originalni klip na YouTube-u Ovaj video postavljen je 23. studenog 2022., više od dva mjeseca prije razornog potresa u veljači 2023.

Image
Screenshot videa u netočnoj Facebook objavi i originalnog videa, napravljen 16. veljače 2023.

Kanal Haber Global objašnjava kako snimka prikazuje sijevanje munja za vrijeme potresa u sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Duzce 23. studenog 2022. I AFP je izvijestio o ovom potresu.

Novinarka Habera ukazuje na "snop svjetla" koji se pojavljuje u trenutku potresa i kaže da je ta pojava primijećena i prilikom drugih potresa, kada postoji pokret duž pukotina Zemlje. "Pokret duž pukotina mijenja električna svojstva minerala u stijeni i događa se ovo zračenje. To se ponekad opisuje kao vrsta sijevanja".

I drugi turski mediji izvijestili su o bljesku munje na nebu za vrijeme ovog potresa, kao na primjer ovdje i ovdje. Dnevni list Milliyet citirao je jednog profesora koji je kazao da se 90 posto seizmičke energije akumulirane u pokretu duž pukotine uklanja toplinom, što za rezultat ima sijevanje munje.

Drugi video prikazuje požar nakon potresa a ne 'nebesku pojavu' prije njega

Obrnuta pretraga slika screenshotova iz TikTok videa upotrijebljenog u jednoj od netočnih Facebook objava dovela je do nekoliko portala koji su objavili isti video uz opis kako se radi o vatri koju je prouzročila eksplozija plinovoda nakon potresa. Google pretraga s riječima "eksplozija plinovoda" i "potres" na turskom dovela je do izvješća jednog turskog portala vijesti u kojem su fotografija i video koji prikazuju istu scenu kao što je ona u netočnoj Facebook objavi. I fotografija i video imaju logo državne turske novinske agencije Anadolija. Na fotografiji je potpisan Izzet Mazi, što nam je pomoglo pronaći foto galeriju na službenoj internet stranici agencije Anadolija, u kojoj je osma po redu ista fotografija.

AFP je kontaktirao agenciju Anadolija i posredstvom aplikacije WhatsApp stupio u kontakt sa zamjenicom urednika na foto desku Serap Aydin, koja je 24. veljače 2023. potvrdila kako je fotograf Agencije Izet Mazi snimio i fotografiju i video.

"Lokacija je Kahramanmaras, (gdje je) izbio požar nakon potresa", rekla je Aydin AFP-u. Prema njenim riječima Mazi je "izašao nakon potresa, vidio to i snimio". Aydin je AFP-u poslala originalnu video snimku i fotografiju. Meta podaci videa pokazuju kako je snimljen 6. veljače 2023. u 5:12 ujutro. Mazi je prethodno snimio fotografiju u 4:24:37, prema meta podacima s originalne fotografije koju je Aydin poslala AFP-u. Predsjedništvo za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama turske vlade (Disaster and Emergency Management Presidency - AFAD) priopćilo je da se potres u okrugu Pazarcik u pokrajini Kahramanmaras dogodio u 4:17 ujutro.

Image
Screenshot foto galerije agencije Anadolija u kojoj je objavljena fotografija istog požara kao u videu, napravljen 27. veljače 2023.

Svjetla potresa

U jednoj od netočnih Facebook objava glas u videu navodi da se uoči potresa u Čileu i Haitiju 2010., kao i u Japanu 2011. "na nebu pojavila misteriozna i neobična svjetlost", pripisujući to HAARP-u. Ove tvrdnje nisu nove, kako je rezimirano u ovom izvješću NBC-a iz 2014. Znanstvena objašnjenja tih ranijih potresa dostupna su ovdje, ovdje i ovdje i u njima se navodi kako su ih izazvali posebni pokreti u Zemljinoj kori duž pukotina u tim područjima.

Intenzivni potresi za vrijeme potresa izazvani su određenim pokretima u površinskom sloju Zemlje koji se naziva "kora". Tektonske ploče koje čine Zemljinu koru stalno se pokreću. Trenje može dovesti do porasta tlaka, koji, kad se oslobodi, dovodi do iznenadnog pucanja ili razmještanja dijelova kore, uz oslobađanje nakupljenog tlaka u formi seizmičkih valova

Turska se nalazi na granici nekoliko tektonskih ploča, što generira intenzivnu seizmičku aktivnost. Nedavni potres dogodio se duž pukotine Istočna Anadolija.

Image

Izvješća o munjama za vrijeme potresa relativno su česta pojava, iako postoji izvjesno neslaganje o njihovom podrijetlu.

Svjetlost koja se prostire na nebu, svjetlosne kugle, snopovi i postojani sjaj koji su prijavljeni u vezi s potresima nazivaju se "svjetla potresa", objašnjava ovdje Američki geološki zavod (USGS), znanstvena agencija vlade Sjedinjenih Država za geološka istraživanja.

"Većina se stručnjaka slaže kako se svjetla potresa događaju: bljeskovi munja viđeni su za vrijeme jakih potresa. Ponekad su munje generirane eksplozijom transformatora, ali postoje dokazi za svjetlost iz same zemlje", rekla je AFP-u putem e-maila geofizičarka USGS-a Susan Hough.

"Postoje neke ideje zašto se događaju, ali ne vjerujem da postoji široko prihvaćena teorija koja ih objašnjava, djelomično i zato što su tako efemerna pojava, čak ih je teško i dokumentirati", dodala je ona. "Još kontroverznija je tvrdnja da svjetla potresa zapravo prethode nekim velikim potresima - to je, po mom mišljenju, puno manje uvjerljivo nego svjetla koja se pojavljuju za vrijeme potresa".

Image
Stanar luta u blizini srušenih zgrada u Hataju 14. veljače 2023., tjedan dana nakon potresa u Turskoj i Siriji ( AFP / Bulent Kilic)

John Vidale, dekan i profesor znanosti o Zemlji na Sveučilištu Južna Kalifornija (USC), primjetio je da u mnogim prilikama svjetla primijećena za vrijeme potresa mogu zapravo "doći od kratkog spoja električnih transformatora tokom snažne trešnje. Povremena snažna trešnja može voditi do bioluminiscencije u vodi duž obale, što je sjaj, ne munja. Ponekad netko može vidjeti munje iz transformatora u daljini prije no što je potres stigao do lokacije promatrača".

Toshi Nishimura, geofizičar i izvanredni profesor na Fakultetu inženjerstva Sveučilišta Boston, ukazuje na ovo slično objašnjenje kako infrastruktura -- poput transformatora električne energije -- eksplodira i izaziva svjetla za vrijeme potresa u Meksiku u rujnu 2021. "Čini se malo vjerojatnim da ta svjetla imaju bilo kakvu vezu s radio valovima koji dolaze s drugog kontinenta", rekao je on, aludirajući na teoriju zavjere o HAARP-u.

'Nema mehanizma' kojim bi HAARP izazvao potres

HAARP, što je skraćenica za Visoko frekventni aktivni istraživački program polarne svjetlosti (na engleskom High-frequency Active Auroral Research Program), godinama je meta teorija zavjere koje neosnovano tvrde da može kontrolirati vremenske prilike ili umove ljudi.

AFP Činjenice je već razotkrio tvrdnju da HAARP širi koronavirus putem 5G mreže.

Na druge teorije zavjere predstavnici programa odgovaraju na internet stranici ovdje.

Kao što je objašnjeno na internet stranici, HAARP je najsposobniji visokofrekventni predajnik velike energije za proučavanje svojstava i ponašanja ionosfere, koja počinje na oko 60-80 kilometara visine i prostire se do iznad 500 kilometara visine.

Program koristi radio valove za zagrijavanje elektrona u ionosferi, stvarajući "male poremećaje slične vrstama interakcija kakve se događaju u prirodi" ali su lakše znanstvenicima za proučavanje, objašnjava se na stranici.

Na upit AFP-a o najnovijim tvrdnjama da je ovaj program u pozadini potresa od 6. veljače, programska menadžerica HAARP-a Jessica Matthews kazala je kako je to nemoguće.

"Nedavni potres i tragičan gubitak života u Turskoj pokazuju kakvo razaranje mogu izazvati prirodne katastrofe. Istraživačka oprema u HAARP-u ne može stvoriti ili pojačati prirodne katastrofe," rekla je ona AFP-u e-mailom.

'Jednostavno besmisleno'

Jeffrey Hughes, profesor astronomije na Sveučilištu Boston (BU), rekao je AFP-u da radio valovi HAARP-a zagrijavaju ionosferu preko ograničenog područja od oko 100 kilometara. "Nema šanse da se to upotrijebi za stavaranje efekta oko pola svijeta u čvrstoj zemlji. Oprostite, ali to je jednostavno besmisleno", rekao je on.

Nishimura je rekao AFP-u kako mu nije poznat niti jedan znanstveni dokaz koji bi sugerirao mogućnost da HAARP izazove potres. "Umjetni radio valovi mogu lokalno uzburkati gornju atmosferu, ali to je uporedivo s poremećajem koji izaziva Sunce. Nije mi poznat znanstveni dokaz da umjetni valovi mogu stvoriti mnogo jače poremećaje i utjecati na lokalne seizmičke uvjete. Snaga valova opada s daljinom," rekao je on.

"Trenutno ne postoji tehnologija koja bi pokrenula radio valove iz zemlje da precizno pogode grad na drugom kontinentu. Ne čini se mogućim da radio valovi mogu utjecati na daleke seizmičke uvjete," dodao je Nishimura.

"Ovo je toliko ludo kao da pitate je li Zekoslav Mrkva izazvao potres iskopavajući mrkve", odgovorio je AFP-u profesor primenjene fizike na Fakultetu za inženjering i primenjene znanosti Sveučilišta Harvard David Keith kada je upitan za komentar tvrdnji. "Jednostavno ne postoji poznati mehanizam da bilo što udaljeno kao HAARP ima utjecaj na potrese," zaključio je on.

Suzan Haug sa USGS-a odbacila je ove tvrdnje kao "znanstvenu fantastiku". "Ne postoji mogući mehanizam da se neki potres izazove tako nekim uređajem/oružjem", rekla je ona AFP-u.

HAARP 'nije oružje'

Michael Lockwood, profesor fizike za svemirsko okruženje na Sveučilištu Reading u Berkshireu u Engleskoj bio je nedvosmislen da "HAARP NIJE oružje u bilo kojem obliku ili formi, nikada nije bio niti može biti upotrijebljen kao oružje".

HAARP je originalno zamišljen kao način olakšavanja komunikacije s podmornicama s nuklearnim naoružanjem. Kao što je objašnjeno na internet stranici HAARP-a, program je počeo 1990. kao kongresna inicijativa koju su zajedno vodile zračne snage i mornarica Sjedinjenih Država.

Međutim, "raspadom Sovjetskog Saveza, komunikacije s podmornicama više nisu izgledale tako ključne", pa je postojala potreba da se nađe nova svrha za HAARP, objašnjeno je u ovom članku iz 2008. objavljenom u znanstvenoj publikaciji Nature. Program je predan Sveučilištu Aljaska Fairbanks 2015. godine.

Ova priča je na kraju "napuhana do farsične ideje da je HAARP neka vrsta oružja: uobičajeni favorit je kako je to neki oblik kontrole društvenog uma, ali za generiranje potresa nikad ranije nisam čuo," rekao je Lockwood.

"Iskreno govoreći, ideja da HAARP, smješten sjeverno od Gakone na Aljasci može stvoriti seizmičku aktivnost bilo gdje, da ne govorim o Turskoj i Siriji, zaista je suluda," dodao je on.

Da zaključimo: Prema riječima znanstvenika, HAARP ne može izazivati potrese niti biti korišten kao oružje. Osim toga, munje i svjetlosti koje su viđene i prijavljene za vrijeme potresa poznata su pojava i nisu dokaz umiješanosti HAARP-a.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas