Video napravljen od satelitskih fotografija ne prikazuje Tursku i Siriju tokom potresa 2023.

  • Ovaj članak je stariji od godine dana.
  • Objavljeno 9. lipnja 2023. u 15:04
  • Minuta potrebno za čitanje: 7
  • Autor: Marion DAUTRY, AFP Beograd
Video napravljen od NASA-inih satelitskih fotografija Zemlje s dodanim audio snimkama inspiriranim programom opservatorija Van Alenovih sondi podijeljen je od početka veljače 2023. više od tisuću puta, uz netočnu tvrdnju da prikazuje "plazmu valova Van Allen sonde" nad Turskom i Sirijom u trenutku kada je smrtonosni potres pogodio dvije zemlje 6. veljače 2023. Međutim, autor originalne video snimke potvrdio je za AFP da su fotografije korištene u videu snimljene na putanji koja iz Zapadne Europe ide prema Madagaskaru, da su iz 2021. godine i da nemaju nikakve veze s potresom. Glasnogovornik agencije NASA je također potvrdio da je snimka napravljena od fotografija snimljenih 2021. godine s Međunarodne svemirske stanice. Misija "Van Allen Probes" završena je 2019.

"Pojačajte zvuk!!Ovo je video i audio snimak NASA posmatranja plazma talasa 'Van Allen Probes/ Vaves' iznad turske i sirije u trenutku zemljotresa," piše u opisu snimke postavljene na Facebook 8. veljače 2023. i podijeljene preko 1,6 tisuća puta u dva tjedna. Opis i snimka su kopirani i podijeljeni na drugim platformama poput Twittera i Telegrama.

U komentarima, mnogi ljudi video povezuju s teorijom zavjere da je američki istraživački program HAARP izazvao razorni potres u Turskoj i Siriji koji je odnio preko 50.000 života. "Sistem Harp je u Turskoj i Siriji bio na delu," napisala je jedna korisnica. AFP je već opovrgnuo tvrdnju da bi projekt HAARP mogao izazvati potres. Drugi su tvrdili da je video "veštački snimak Pentagona da su bili na mesecu" ili čak i da je dokaz netočne teorije zavjere da je Zemlja ravna ploča, a ne globus.

Međutim, korisnički račun na TikToku, vidljiv na video snimci objavljenoj na Facebooku, vodi do originalnog videa i opisa koji slike pripisuje agenciji NASA i kolekciji satelitskih fotografija snimljenih 2021. nad afričkim kontinentom i zapadnom Europom.

Image
Snimka zaslona netočnog objave na Facebooku, napravljena 15. veljače 2023.

Riječ je o video i audio montaži, potvrdio je autor snimka

AFP Činjenice je kontaktirao korisnika TikToka preko njegove Facebook stranice. Rekao je da se zove Anderson i da je brazilski "kompozitor amater". "Moji snimci su samo video snimke s NASA-inim fotografijama i mojim zvučnim zapisima. Na mom kanalu nema ništa o Turskoj," potvrdio je on AFP-u u poruci od 21. veljače 2023.

Na svojim različitim kanalima Anderson uglavnom objavljuje video snimke iz svemira i s Marsa s dodanim vlastitim zvukom. U slučaju snimke koja je kasnije zloupotrijebljena na Facebooku, on je potvrdio da je koristio fotografije snimljene s Međunarodne svemirske stanice (ISS) i da je dodao zvuk kreiran "s audio zapisima iz 'Van Allen Probes'". Istaknuo je devetominutni video zapis "modificiranog zvuka Zemlje" koji je objavio na svom YouTube kanalu 10. lipnja 2022.

Pretraga na engleskom na YouTubeu za "misiju Sondi Van Allena" dovodi do brojnih snimaka sličnih zvukova koje je objavila NASA, poput snimke "valova zvižduka" napravljene 2017. i snimke "zbora valova" napravljene 2012. godine.

Slike s Međunarodne svemirske stanice snimljene 2021.

Video prikazuje nešto nalik satelitu koji leti iznad Zemlje i snima oblake, mora i zemlju. Tijekom snimke čuju se čudni zvuci visokih tonova, kao i bijeli šum dok satelit leti iznad oblaka i povremenih bljesaka svjetlosti.

U opisu snimke objavljene na TikToku, između ostalog, piše "ISS 065-E-200350-203328" što odgovara nazivu fotografija objavljenih u kolekciji na stranici agencije NASA. Stranica "Pristup astronautskoj fotografiji Zemlje", prema opisu, predstavlja "najbolju i najkompletniju internetsku zbirku astronautskih fotografija Zemlje od 1961. do danas."

Link u opisu TikTok snimke vodi do iste zbirke slika. Podatci pored svake fotografije ukazuju na to da su snimljene 24. srpnja 2021. Sve fotografije imaju nazive koji počinju s "ISS", kraticom za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Image
Snimka zaslona stranice agencije NASA napravljena 22. veljače 2023. godine. AFP je zelenom bojom obilježio oznake i datume

Na karti dostupnoj na stranici vidljivo je na kojoj lokaciji su sve slike snimljene, što dokazuje da nisu zabilježene iznad Turske i Sirije, kako se netočno tvrdi u objavi na Facebooku, već iznad Afrike i zapadne Europe.

Image
Snimka zaslona sa stranice agencije NASA, napravljena 22. veljače 2023.

AFP Činjenice je usporedio nekoliko fotografija s različitim sekvencama iz video snimke objavljene na TikToku i Facebooku i utvrdio da se poklapaju.

Image
Fotografija koju je objavila Jedinica za znanost o Zemlji i daljinsko ispitivanje Svemirskog centra Johnson agencije NASA (lijevo) i snimka zaslona snimke objavljene na Facebooku napravljena 23. veljače 2023. (desno). AFP je zelenom bojom obilježio podudarajuće dijelove
Image
Fotografija koju je objavila Jedinica za znanost o Zemlji i daljinsko ispitivanje Svemirskog centra Johnson agencije NASA (lijevo) i snimka zaslona snimke objavljene na Facebooku napravljena 23. veljače 2023. (desno). AFP je zelenom bojom obilježio podudarajuće dijelove

 

 

Image
Fotografija koju je objavila Jedinica za znanost o Zemlji i daljinsko ispitivanje Svemirskog centra Johnson agencije NASA (lijevo) i snimka zaslona snimke objavljene na Facebooku napravljena 23. veljače 2023. (desno). AFP je zelenom bojom obilježio podudarajuće dijelove

"Fotografije koje su korištene za kreiranje te ubrzane snimke snimljene su s ISS-a. Članovi posade snimaju desetine tisuća fotografija Zemlje koristeći kamere na svemirskom brodu, oni rutinski postavljaju kamere da snime takve timelapse zapise (fotografije snimljene u određenim i redovnim intervalima, prim. ur.)," rekao je u poruci e-pošte za AFP Činjenice 23. veljače 2023. glasnogovornik ISS-a Daniel Huot.

Potvrdio je da podatci na fotografijama pokazuju da su snimljene 2021. godine, za vrijeme NASA-ine ekspedicije 65 tijekom koje je sedam astronauta iz različitih zemalja putovalo i boravilo na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

"Ta posada je upotrijebila više od 327.000 slika kako bi, tijekom svog boravka na brodu, napravila timelapse. Ekspedicija 65 je bila na ISS-u od travnja do listopada 2021. što ukazuje na to da su izvorne fotografije iz ovog videa stare skoro dvije godine," rekao je Daniel Huot, potvrđujući podatke dostupne na mrežnoj stranici.

I službenik agencije NASA odgovoran za mrežnu stranicu, Kenton Fisher, provjerio je fotografije i potvrdio da su snimljene 2021. godine. "One su točno iz sekvence snimanja s prekidima (znači da se fotografije snimaju svakih nekoliko sekundi tijekom dužeg vremenskog razdoblja) koje naša posada često snima za nas. Ako pogledate prvu fotografiju u tom nizu, ona zapravo prikazuje Španjolsku noću," rekao je on za AFP Činjenice u poruci e-pošte 28. veljače 2023.

Image
Snimka zaslona prve fotografije sekvence snimljene s ISS-a u srpnju 2021. objavljena na stranici agencije NASA, napravljena 28. veljače 2023.

Misija 'Sondi Van Allena' završena je 2019.

Budući da je video napravljen od fotografija -- koje nemaju zvuk -- dodan mu je audio, što je potvrdio i sam Anderson. Štoviše, nemoguće je da je zvuk zabilježen tokom misije Sondi Van Allena, koja je inspirirala audio dodan video snimci, napravljen u svemiru tijekom potresa u veljači 2023., budući da je sama misija završena 2019. godine.

Prema NASA-inom opisu projekta, misija Van Allenovih sondi imala je za cilj proučavanje "dvije ekstremne i dinamične regije svemira poznate kao radijacijski pojasevi koji okružuju Zemlju". Dvije svemirske letjelice, "Sonde Van Allen", lansirane su 30. kolovoza 2012. Njihova zapažanja su korištena za bolje razumijevanje Van Allenovih radijacijskih pojaseva i da bi se bolje zaštitili sateliti i astronauti koji putuju kroz njih, kao i elektroenergetski i komunikacijski sustavi na Zemlji na koje mogu utjecati pojave poput magnetskih oluja u neposrednom Zemljinom okruženju.

"Baš kao što oceanske oluje na Zemlji mogu stvoriti divovske valove, svemirsko vrijeme, izazvano Suncem, može stvoriti plazma valove, gdje elektromagnetska polja ubacuju mora čestica. Van Allenove sonde su pioniri u novim istraživanjima dinamike ovih valova i njihovih učinaka na naše okruženje blizu Zemlje," objašnjava NASA ovdje. Misija je završena 2019. godine kada su ugašene dvije svemirske letjelice.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas