Snimka tsunamija iz 2011. netočno je povezana s potresom u Japanu 2024.

Nakon što je potres magnitude 7,5 pogodio središnji Japan 1. siječnja 2024., kompilacija video isječaka – počev od snimke koja prikazuje goleme valove kako odnose automobile i lučku opremu – pojavila se u objavama na društvenim mrežama s milijunima pregleda u kojima se netočno tvrdilo da prikazuju tu katastrofu. Prvi isječak zapravo prikazuje masivni tsunami koji je udario japansku sjeveroistočnu obalu u ožujku 2011. nakon najvećeg zabilježenog potresa u zemlji. Ostale snimke u objavama – pregledanim milijunima puta – cirkulirale su u izvješćima o potresu i tsunamiju koji je uslijedio u 2024.

"Potres u Japanu 2024.," kaže tekst postavljen na snimci s više od 80 milijuna pregleda koja je objavljena na TikToku 2. siječnja 2024.

Snimka sadrži pet različitih isječaka, od kojih prvi prikazuje brodove, automobile i kontejnere s teretom koje su odnijeli valovi tsunamija.

Drugi, treći i četvrti isječak prikazuju ulicu, automobile na parkiralištu i znakove na željezničkoj stanici koji se tresu naizgled tijekom potresa, dok se čini da peti isječak prikazuje susjedstvo koje je uzdrmao potres. Kompilaciju su uz sličnu tvrdnju podijelili i korisnici društvenih medija diljem svijeta na TikToku, Facebooku, YouTubeu, KuaiShouu i Douyinu.

Potres jačine 7,5 stupnjeva pogodio je središnju japansku prefekturu Ishikawu 1. siječnja, izazvavši valove tsunamija više od metra, veliki požar i značajnu štetu u četvrtima. Lokalne vlasti priopćile su 8. siječnja da je broj mrtvih u potresu dosegao 161, a snježne padaline otežavaju pomaganje unesrećenima.

Dok su valovi visoki najmanje 1,2 metra (četiri stope) pogodili grad Wajimu, a niz manjih tsunamija zabilježen je na drugim dijelovima obale, upozorenja o mnogo većim valovima pokazala su se neutemeljenima i Japan je 2. siječnja povukao sva upozorenja.

No konkretni isječak koji prikazuje bijesno more može se pratiti do masivnog tsunamija koji je sravnio japansku sjeveroistočnu obalu 11. ožujka 2011., što je prikazalo pretraživanje slika i ključnih riječi.

Image
Snimka zaslona netočne objave od 4. siječnja 2024.

Stara snimka tsunamija

Snimka se poklapa sa sadržajem koji počinje u 2:10 na snimci koju je na YouTube objavio Japan News Network (JNN); prema njihovom naslovu, snimljena je u luci u gradu Miyako u japanskoj prefekturi Iwate u ožujku 2011. (poveznica je arhivirana ovdje).

JNN snimka je zrcaljena na snimci koju se koristilo u netočnim objavama.

Masivni valovi nastali su kao rezultat podmorskog potresa magnitude 9,0 koji je pogodio sjeveroistočni Japan (poveznica je arhivirana ovdje). Potres je izazvao nuklearnu katastrofu i na kraju rezultirao s više od 18.500 mrtvih ili nestalih.

Ispod je usporedba snimaka zaslona - s ključnim elementima koje je istaknuo AFP - između zrcaljenog isječka korištenog u netočnoj objavi (lijevo) i snimke koju je objavio JNN (desno):

Image
Usporedba snimaka zaslona zrcaljene snimke iz netočne objave (lijevo) i snimke koju je objavio JNN (desno)

Bijela zgrada u sredini snimke odgovara slikama Google uličnog prikaza iz ribarske luke u gradu (poveznica je arhivirana ovdje).

Izvorne snimke

AFP nije mogao neovisno potvrditi drugi i treći isječak, ali korišteni su u novinskim izvješćima - uključujući ovdje i ovdje - koji prikazuju potres koji je udario 1. siječnja 2024. (poveznice su arhivirane ovdje i ovdje).

Obrnuto pretraživanje slika ključnih kadrova izdvojenih iz četvrtog i petog isječka pokazalo je da su izvorno objavljeni ovdje i ovdje, pri čemu su oba korisnika potvrdila AFP-u da su snimili videozapise tijekom i nakon potresa 1. siječnja (poveznice su arhivirane ovdje i ovdje).

AFP je uspio geolocirati posljednji isječak s pomoću Google uličnog prikaza slika (poveznica je arhivirana ovdje).

AFP je ranije provjerio činjenice u objavama u kojima se netočno tvrdilo da prikazuju isječke iz nedavnog potresa u Japanu ovdjeovdje i ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas