Predsjednik Francuske Emmanuel Macron (lijevo) i njegova supruga Brigitte Macron u Elizejskoj predsjedničkoj palači u Parizu 12. ožujka 2024. ( AFP / JULIEN DE ROSA)

Dezinformacije o Brigitte Macron proširile su se izvan Francuske

Godinama nakon što su društvenim mrežama počele kružiti netočne objave u kojima se tvrdi da je Brigitte Macron transrodna žena, prva dama Francuske i dalje je meta netočnih tvrdnji, a transfobične dezinformacije proširile su se do Sjedinjenih Država.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (46) posljednjih se tjedana obrušio na netočne informacije koje su se širile o njegovoj 70-godišnjoj supruzi, koja je poduzela pravne mjere protiv onih koji stoje iza tih tvrdnji.

Istaknuta američka konzervativna komentatorica Candace Owens, čije je objave AFP već provjeravao ovdje i ovdje, žestoko je napala prvu damu u sada izbrisanoj YouTube snimci objavljenoj 11. ožujka, šireći netočnu tvrdnju koja je prvi put eksplodirala u Francuskoj nekoliko tjedana prije predsjedničkih izbora 2022.

Brigitte Macron netočno je optužena da je rođena kao muškarac po imenu Jean-Michel Trogneux, što je njeno djevojačko prezime, a to je ime postalo viralno kao hashtag.

Image
Snimka zaslona od 2. travnja 2024. arhivirane YouTube snimke Candace Owens koja je u međuvremenu obrisana

Brigitte Macron je među skupinom utjecajnih žena - uključujući bivšu prvu damu SAD-a Michelle Obama i bivšu premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern - koje su postale žrtve rastućeg trenda širenja dezinformacija o njihovom spolu ili seksualnosti kako bi ih se ismijavalo ili ponižavalo.

Dok su te dezinformacije o spolu posebno vidljive u opetovanim napadima na istaknute osobe, one također utječu na žene općenito i seksualne ili rodne manjine s različitim razinama odgovornosti u javnom životu.

Prema promatračkoj skupini sa sjedištem u SAD-u, Nacionalnom demokratskom institutu (NDI), cilj je otjerati žene "s platformi i iz javnog života," što ima ozbiljne posljedice za demokraciju.

Preko Atlantika

Izvorno objavljena u Sjedinjenim Državama na stranicama kao što je ozloglašeno središte dezinformacija 4chan, tvrdnja se proširila kad su joj osobe "s vrlo velikom publikom dale vidljivost," rekla je za AFP doktorandica Sophie Chauvet, specijalizirana za mjerenje publike.

U svojoj snimci, konzervativna komentatorica Owens citirala je "temeljitu istragu" takozvane neovisne novinarke Natache Rey, objavljenu u francuskom biltenu Faits et Documents 2021.

Faits et Documents koga je 1996. osnovao francuski ekstremni desničar Emmanuel Ratier, a sada ga vodi Xavier Poussard,  redovito promovira priče koje ciljaju prvu damu, izjavila je za AFP Emmanuelle Anizon, novinarka francuskog tjednika L'Obs.

"No, ono što je novo je da je Xavier Poussard počeo prevoditi svoje članke krajem 2023.," rekla je Anizon, dodajući da tvrdi da je poslao englesku verziju osobama bliskim bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Anizon, koja je razgovarala s Poussardom i njegovim suradnikom Aurelienom Poirsonom koji ga je savjetovao oko prijevoda, rekla je da nije slučajno što je američka krajnja desnica preuzela netočnu tvrdnju uoči američkih izbora u studenom.

"Sanjali su o tome da prošire tu glasinu preko Atlantika," rekla je.

I uspjeli su - tvrdnja se proširila poput požara nakon što je Owens objavila svoju snimku s dva hashtaga koja je podijeljena desetke tisuća puta na platformi X prema alatu za analizu društvenih mreža Visibrain.

Glasina "je bila dostupna kada je bila potrebna," rekao je Sebastian Dieguez, stručnjak za teorije zavjere na sveučilištu Fribourg u Švicarskoj.

Narativ o osobama koje su "potajno trans" je dugo prisutan u seksističkom nasilju na internetu prema izvještaju Wilson Centra iz 2021. (arhivirana poveznica ovdje).

Na kraju krajeva, prema NDI-ju, ušutkavanje žena ima "ozbiljne posljedice po ljudska prava, raznolikost u javnim raspravama i medijima, a na posljetku i na demokraciju."

Groteskne glasine

Efekti su i osobne prirode za one koji su ciljani kao i njihove obitelji.

Emmanuel Macron komentirao je glasine na Međunarodni dan žena i rekao "najgore su netočne informacije" (arhivirana poveznica ovdje).

"Ljudi im povjeruju i smetaju ti, čak i u osobnom životu," dodao je.

Predsjednikova veza s njegovom ženom, koja je 24 godine starija od njega i koju je upoznao dok je bila učiteljica, a on još tinejdžer, povremeno plijeni pažnju medija u Francuskoj i inozemstvu.

Dana 22. ožujka, 51-godišnji muškarac je uhićen na jugoistoku Francuske jer je navodno napisao "Brigitte Macron, transseksualac" na svoju garažu, prema francuskom dnevniku Le Figaro.

Prva dama i njen brat Jean-Michel Trogneux poduzeli su pravne mjere protiv dvije žene koje su objavile snimku na YouTubeu u prosincu u kojoj tvrde da je prije bila muškarac imena "Jean-Michel."

Sudit će im se za klevetu u ožujku sljedeće godine na kaznenom sudu u Parizu, prema izvoru bliskom slučaju.

Kćer prve dame iz njenog prvog braka, Tiphanie Auziere, rekla je 26. ožujka 2024. da se nada da će suđenje ugušiti "groteskne" glasine.

"Bila riječ o mojoj majci ili nekom drugom, glasine mogu ozbiljno naštetiti," rekla je Auziere za BFMTV.

"Pravni sustav... može zaustaviti te dezinformacije i ozbiljno osuditi počinitelje jer je to maltretiranje kao i svako drugo."

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas