Fotografija iz Sjeverne Koreje krivo interpretirana kao iranska priprema napada na Izrael

Teheran je okrivio Izrael za eksploziju koja je 1. travnja 2024. uništila konzularni dio iranske ambasade u Damasku i ubila sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde. Usred porasta tenzija u regionu, korisnici društvenih mreža dijelili su fotografiju vojne vježbe u Sjevernoj Koreji iz 2017. uz netočnu tvrdnju da prikazuje iransku vojsku kako se sprema za napad na Izrael. AFP je međutim otkrio kako zračna fotografija prikazuje vojnu vježbu na 85. obljetnicu osnivanja sjevernokorejske vojske.

Eksplozija 1. travnja 2024. uništila je konzularni dio iranske ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku i ubila sedam članova Korpusa iranske revolucionarne garde - uključujući dva generala (arhivirano ovdje).

Teheran je okrivio Izrael za eksploziju (arhivirano ovdje), ali ta država - koja je sada više od šest mjeseci u ratu s palestinskom militantnom skupinom Hamas - nije komentirala do 10. travnja. Sjedinjene Države su negirale da je Washington povezan s napadom.

Usred porasta tenzija u regiji, društvenim mrežama počela je kružiti fotografija koja prikazuje redove oklopnih vozila i artiljeriju poredanu uz obalu.

"IRAN je stavio vojsku u stanje VISOKE PRIPRAVNOSTI," piše u objavi na platformi X uz fotografiju od 5. travnja 2024.

Image
Snimka zaslona s platforme X od 8. travnja 2024.

Platformom X širile su se brojne slične objave u kojima se dijelila ova fotografija. "Iran je spreman uzvratiti. #WWIII," stoji u jednoj objavi. U drugoj piše: "Iran i Izrael će zaratiti."

Iako je vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Khamenei rekao da će Izrael "biti ošamaren" za taj napad (arhivirano ovdje), fotografija koja je kružila internetom ne prikazuje državu na Bliskom istoku kako priprema svoju vojsku za odmazdu.

Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 8. travnja 2024.
Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 8. travnja 2024.

Obrnutom pretragom slika pronašli smo istu fotografiju iz CNN-ovog izvještaja 25. travnja 2017. o Sjevernoj Koreji koja je izvodila veliku vojnu vježbu kako bi proslavila osnivanje svoje vojske (poveznice su arhivirane ovdje i ovdje).

"Vježbe s bojnim streljivom održane su u Wonsanu u Sjevernoj Koreji za 85. obljetnicu osnivanja sjevernokorejske vojske, prema pisanju državnih medija Sjeverne Koreje," navela je američka televizijska kuća prenoseći izjave vlade Sjeverne Koreje i službenih novina Rodong Sinmun.

Rodong Sinmun je objavio tu fotografiju uz još 30 koje prikazuju detalje vježbe 26. travnja 2017. (poveznice su arhivirane ovdje i ovdje).

Image
Snimka zaslona članka u Rodong Sinmun od 8. travnja 2024.

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un nadgledao je vježbe u lučkom gradu Wonsanu na istoku zemlje dok je stanje u regiji bilo napeto, uz spekulacije pred spektakl da bi država mogla izvesti testiranje nuklearnog oružja (arhivirana poveznica ovdje).

AFP je ranije razotkrio objave u kojima se tvrdilo da ista fotografija prikazuje kinesku vojsku kako priprema napad na Tajvan 2022.

AFP je provjerio druge dezinformacije o borbi između Izraela i Hamasa ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas