Ovo je računalno generirani video kugličaste munje kako prelazi prugu

Kugličaste munje su poznat, ali rijedak atmosferski fenomen koji znanstvenici još uvijek istražuju. Viralni video podijeljen na Facebooku u svibnju 2024., koji navodno prikazuje primjer ovog događaja, potaknuo je korisnike da predlože mnoga nadnaravna ili pseudoznanstvena objašnjenja ovog fenomena. Međutim, video ne prikazuje stvarnu kugličastu munju. Bjeloruski 3D umjetnik Andrej Trukonovec rekao je AFP-u da je video izradio pomoću računalne grafike, te ga je prenio na YouTube u svibnju 2019.

"Loptasta munja u šetnji...", napisao je korisnik Facebooka na hrvatskom jeziku u objavi od 31. svibnja 2024., popraćenoj kratkim videom u kojem se čini da kugla elektriciteta prelazi željezničke tračnice, uzrokuje da žarulja na stupu rasvjete pregori, a zatim se kreće prema šumi.

Video od 24 sekunde pregledan je više od 4,1 milijuna i podijeljen 2.300 puta u manje od tjedan dana, potaknuvši gotovo 1.300 komentara.

Neki komentatori su izrazili sumnju u istinitost videa ili su zbijali šale, no mnogi drugi su tvrdili da je snimka istinita. Mnogi su prepričavali vlastita iskustva u kojima su navodno vidjeli sličan fenomen. Neki su pokušali video objasniti nadnaravnim uzrocima ili su ponudili vlastita znanstvena objašnjenja. "Samo Božji darovi. Bože, spasi nas", napisao je jedan korisnik. "Hladna plazma", napisao je drugi. "Ne dirajte, ovo je izbačeni višak elektriciteta povezan u jednu ili više svijetlećih kugli", rekao je treći.

Međutim, video podijeljen na Facebooku nije istinit - efekt "kugličaste munje" izradio je računalnom grafikom bjeloruski umjetnik koji je rekao AFP-u da je on autor videa.

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku, preuzeta 5. lipnja 2024.

Obrnuta pretraga slika na Yandexu, uz napredne pretrage ključnih riječi na Googleu, pronašla je ovaj video od 23 sekunde (arhivirano ovdje).

Objavljen je 27. svibnja 2019. na YouTube kanalu pod imenom Andrei Trukhonovets

Naslov videa preveden s engleskog glasi: "Kugličasta munja uhvaćena na snimci pored tračnica [CGI]" — pri čemu se kratica "CGI" odnosi na računalno generirane slike ("computer-generated imagery" - prim. prev.).

AFP je kontaktirao bjeloruskog 3D umjetnika Trukonovca 2021. godine, kada je zrcalna verzija videa s netočnim tvrdnjama kružila  u Indoneziji. On je AFP-u rekao da je snimku izradio koristeći softver za uređivanje videa Adobe After Effects i prenio je na YouTube u svibnju 2019.

Rekao je da je isječak željezničkih tračnica prikazan u videu snimio blizu Minska, glavnog grada Bjelorusije.

"Pokušao sam stvoriti kratku priču s kugličastom munjom, zamišljajući kako bi se kretala i ponašala," rekao je Trukonovec 1. prosinca 2021. "Zatim sam snimio video s tračnicama, zamišljajući da na njima postoji kugličasta munja u pokretu."

Slične tvrdnje su također razotkrivene u emisiji History Channela "The Proof is Out There" 2021. godine. "Obradio sam video na svom računalu koristeći specijalizirani softver", rekao je Trukonovec za tu emisiju.

Poznat ali rijedak fenomen

Kugličaste munje su rijetko viđen atmosferski fenomen o kojem razni svjedoci izvještavaju već stoljećima. Opisuje se kao svijetla šišteća kugla munje promjera od jedan do 100 centimetara. Često se tvrdi kako levitira iznad tla i kreće se bez obzira na brzinu ili smjer vjetra. Viđene su različite boje, uključujući crvenu, narančastu, žutu i plavu, a mnogi svjedoci opisuju opor, sumporasti miris koji prati tu pojavu.

Trenutno ne postoji znanstveni konsenzus o tome što točno uzrokuje kugličaste munje, ali razvijeno je nekoliko provjerljivih hipoteza koje imaju za cilj objasniti taj fenomen i njegovo porijeklo.

Kineski znanstvenici su slučajno snimili kugličastu munju 2012. godine dok su provodili drugi eksperiment, te su uspjeli dobiti spektrografska očitanja - otkrivajući kemijske elemente prisutne u tom fenomenu (arhivirano ovdje). Svoje otkriće su interpretirali kao potporu hipotezi da se kugličaste munje stvaraju kada munja udari u zemlju i ispari silikatne minerale koji se nalaze u tlu, stvarajući plin energiziranih atoma silicija koji potom reagiraju s kisikom u zraku i proizvode sjaj.

Institut Max Planck za fiziku plazme testirao je 2015. godine hipotezu da su kugličaste munje "plazmoidi", kugle plazme stvorene isparavanjem vode ili vlage koje je uzrokovao visoki napon munje. Njihovi eksperimenti su proizveli plazmoide koji sliče na nekoliko opisa kugličastih munja iz svjedočanstava.

Znanstvenici sa Sveučilišta Tel Aviv uspjeli su 2006. godine u laboratoriju naizgled stvoriti kugličastu munju koristeći "mikrovalnu bušilicu", magnetron izvađen iz kućanske mikrovalne pećnice koji je korišten za bušenje kroz čvrsti objekt napravljen od stakla, silicija i drugih materijala. Drugi eksperimenti istraživali su slične potencijalne uzroke, poput mikrovalnog zračenja zarobljenog u mjehuriću plazme.

Iako točan proces stvaranja kugličaste munje još uvijek nije identificiran, snimljeni spektrografi pokazuju da je riječ o stvarnom i fizičkom fenomenu. Prema Institutu Max Planck, trenutni pokušaji objašnjenja pripisuju ključnu ulogu električnim i magnetskim poljima ili kemijskoj energiji.

Članak je nadopunjen dodavanjem arhivirane poveznice na originalni video.
5. lipnja 2024. Članak je nadopunjen dodavanjem arhivirane poveznice na originalni video.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas