Pomrčina Sunca potiče teorije zavjere kako ju ne uzrokuje Mjesec

Pomrčine Sunca uzrokuje Mjesec koji prolazi između Zemlje i Sunca tako da se, s nekih lokacija na Zemlji, doima da u potpunosti prekriva Sunce. Pomrčina Sunca u travnju 2024., koja je bila vidljiva u dijelovima Sjeverne Amerike, je unatoč tome potaknula seriju teorija zavjera i obmanjujućih tvrdnji kako Mjesec ne uzrokuje pomrčine, nudeći niz alternativnih objašnjenja. Međutim, mehanike Mjesečevog uzrokovanja pomrčina Sunca poznate su već stotinama godina, a praćenje kretanja Mjeseca omogućilo je astronomima predviđanje pomrčina čak i u antička vremena.

"Jel pomrčinu Sunca stvara Mjesec?" - pitanje je u objavi na Facebooku na hrvatskom postavljenoj 9. travnja 2024. "Navodno kažu da je tako. Zašto onda nije vidljiv na nebu prije i poslije tog događaja?", dodaje se. U istoj objavi, korisnik se pita zašto nema fotografija ili snimki pomrčine snimljenih s "navodnog ISS-a u navodnom spejsu". Ista je objava postavljena i na Telegramu, gdje je pregledana više od 1.600 puta u tjedan dana.

Objava je dio šireg trenda teorija zavjere i dezinformacija koje sumnjaju da pomrčine Sunca uzrokuje Mjesec, a koje su se počele širiti nakon potpune pomrčine Sunce 8. travnja 2024. (arhivirano ovdje). Na Facebooku i TikToku, korisnici su dijelili snimku koja navodno pokazuje Mjesec potpuno vidljiv na drugom dijelu neba od Sunca, u isto vrijeme kada se pomrčina odvijala.

Drugi korisnik na Facebooku podijelio je snimku pomrčine, na kojoj se Mjesec vidi jedino dok prelazi preko Sunca i zaključio da "Zbilja nema Mjeseca". Još jedan korisnik postavio je snimku u kojoj naglašava kako "nikada ne vidite Mjesec prije ili poslije pomrčine". Njegov je zaključak da pomrčina nije ono što se učilo u školama. "Nitko ne zna točno što je to, ali bez sumnje, nije Mjesec koji zaklanja Sunce", napisao je.

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku, preuzeta 14. travnja 2024.

Astronomi su znali tisućama godina da Mjesec uzrokuje pomrčine

Ogromna količina znanstvenih dokaza i promatranja, od kojih prva datiraju više od 5.000 godina u prošlosti, potvrdila je da pomrčine uzrokuje Mjesec koji prolazi između Sunca i Zemlje, pri čemu baca sjenu na dio planeta (arhivirano ovdje i ovdje). Dok se Zemlja vrti, ova se sjenka kreće po površini planeta po takozvanoj "zoni totaliteta". Promatračima koji stoje na ovom putu za vrijeme pomrčine izgleda kao da Mjesec u potpunosti prekriva Sunce, i blokira gotovo svu njegovu svjetlost (arhivirano ovdje).

Prema antičkom grčkom povjesničaru Herodotu, filozof i matematičar Tales od Mileta uspio je predvidjeti pomrčinu Sunca u svibnju 585. godine p.n.e., što je bio najraniji slučaj zabilježenog predviđanja u povijesti (arhivirano ovdje). Iako danas neki povjesničari dovode u pitanje ovo predviđanje, postoje brojni zapisi pomrčina u glinenim tabletima koje su zabilježili astronomi antičkog Babilona, koji su također bili u stanju relativno točno predvidjeti pomrčine Sunca i Mjeseca, te su kroz promatranja razumjeli da ih uzrokuje kretanje Mjeseca (arhivirano ovdje).

Image
Karta područja gdje je sjenka Mjeseca prošla za vrijeme potpune pomrčine Sunca 8. travnja 2024. (AFP / Gal ROMA, Laurence SAUBADU)

Hrvatski astronom i popularizator znanosti Ante Radonić (arhivirano ovdje) rekao je AFP-u u telefonskom razgovoru 16. travnja 2024. da su čak i stari Grci dobro razumjeli da pomrčine Sunca uzrokuje Mjesec, te su učinili i brojna druga ispravna astronomska opažanja.

"Stari Grci su dobro znali geometriju", kazao je Radonić za AFP. "Tko je gledao i znao geometriju mogao je sve zaključiti". Radonić je naveo priču o Talesu i njegovom predviđanju, te je također naglasio i kako je Aristarh od Samosa koristio svoja astronomska opažanja kako bi izradio heliocentrični model Sunčevog sustava (arhivirano ovdje), te kako bi izračunao veličinu Mjeseca i udaljenost Sunca (iako je s potonjim pogriješio za red veličine).

Danas, znanost o orbitalnoj mehanici, zajedno s moćnim računalima, omogućava astronomima da izrađuju iznimno precizna predviđanja pomrčina, te da izrade kalendar pomrčina za nekoliko narednih tisuća godina (arhivirano ovdje). Ova predviđanja, koja redovito potvrđuju opažanja pomrčina Sunca, temelje se na kretanju Mjeseca.

Mjesec postoji

Nema sumnje da Mjesec postoji. "Vidimo ga, možemo objasniti njegovo gibanje i utjecaj na Zemlju", rekla je astrofizičarka Lana Ceraj (arhivirano ovdje) u telefonskom razgovoru s AFP-om 16. travnja 2024. "Bili smo tamo, uzeli smo uzorke". Ceraj je također naglasila da imamo i mjesečevo kamenje koje je palo s Mjeseca, nakon što bi ga meteoriti pogodili i lansirali nešto od njegovog materijala prema Zemlji. "Na temelju svih naših simulacija i analiza znamo kako se giba sustav Mjesec-Zemlja-Sunce", objasnila je Ceraj.

Još jedan način za dokazati da je Mjesec tamo gdje je te, usput, da su se slijetanja na Mjesec uistinu dogodila, je usmjeriti lasersku zraku prema Mjesecu. Posade misija Apollo 11, 14 i 15 ostavile su za sobom retroreflektore na površini Mjeseca - optičke naprave koje uvijek reflektiraju svjetlost natrag prema izvoru (arhivirano ovdje). Još dva retroreflektora ostavljena su na ruskim Lunohod roverima na Mjesecu (arhivirano ovdje), a najnoviji je postavljen u sklopu indijske misije Changrayaan-3, čime je ukupni broj ovih naprava na Mjesecu dosegao šest (arhivirano ovdje).

Ako se prema retroreflektoru usmjeri laser i ako se mjeri vrijeme koje je potrebno da se svjetlost vrati, znanstvenici mogu precizno izračunati trenutačnu udaljenost do Mjeseca (i potvrditi da se fizički nalazi na putu laserske zrake). Kada se uzme prosjek mjerenja, udaljenost se može izračunati s preciznošću od manje od dva centimetra.

Mjesec nije vidljiv za pomrčine jer je tamniji od dnevne svjetlosti

Mnoge netočne i obmanjujuće objave fokusiraju se na činjenicu da se Mjesec ne vidi na nebu neposredno prije i nakon pomrčine Sunca, te tvrde kako je to dokaz da Mjesec nije ono što uzrokuje pomrčine. Međutim, Mjesec se ne može vidjeti jer je njegova noćna strana okrenuta prema Zemlji - strana koju obasjava Sunce okrenuta je nasuprot Zemlji. Jedino svjetlo koje dopire do strane Mjeseca usmjerene prema Zemlji je odsjaj naše planete, koji je znatno tamniji od dnevnog svjetla i zato se ne može vidjeti, isto kao što se zvijezde ne mogu vidjeti za vrijeme dana (arhivirano ovdje).

"Kako vidimo bilo što", upitala je Ceraj AFP. "Moramo imati izvor svjetlosti, koji će prvo osvijetliti nešto od čega će se svjetlost odbiti". Kada vidimo Mjesec na nebu, to je obično zato jer ga osvjetljava Sunce. Možemo vidjeti i mladi Mjesec na noćnom nebu, kada ga osvjetljava svjetlost Sunca koja se odbija od Zemlje.

"Pomrčina se može dogoditi samo u vrijeme mlađaka", kazao je Radonić za AFP. "Ako je Mjesec između nas i Sunca onda je Mjesečeva strana u mraku. Kada je mjesec srp, vidi se cijeli krug jer dio Mjeseca obasjava Zemlja. U vrijeme pomrčine toliki je kontrast da se ne vidi noćna strana Mjeseca", objasnio je Radonić.

Image
WASHINGTON, DC - APRIL 8: (EDITOR’S NOTE: This Handout image was provided by a third-party organization and may not adhere to Getty Images’ editorial policy) (EDITOR''S NOTE: Multiple exposures were used in the creation of this digital composite image) In this NASA handout, the Moon is seen passing in front of the Sun, with the top of the Washington Monument in silhouette, during a partial solar eclipse April 8, 2024 in in Washington, DC. A total solar eclipse swept across a narrow portion of the North American continent from Mexico''s Pacific coast to the Atlantic coast of Newfoundland, Canada. A partial solar eclipse was visible across the entire North American continent along with parts of Central America and Europe. Bill Ingalls/NASA via Getty Images/AFP (GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Bill Ingalls/NASA)

Sjenka Mjeseca manja je od njega zbog elementarne fizike

Video dijeljen u jednoj od netočnih i obmanjujućih objava na Facebooku tvrdi kako je činjenica da Mjesec baca sjenku široku 160 kilometara na Zemlju dokaz da Mjesec nije uzrok pomrčine, jer "sjenka nikad nije manja nego predmet koji ju baca". Međutim, ova tvrdnja pokazuje pogrešno razumijevanje fizike optike - sjenka lako može biti manja ako je izvor svjetlosti veći od predmeta koji ga zaklanja.

Ako je izvor svjetlosti veći od predmeta koji baca sjenku, nastaju tri različite vrste sjenki - umbra, penumbra i antumbra (arhivirano ovdje). Upravo je najtamnija sjenka - umbra - ono što stvara dojam potpune pomrčine Sunca i ona je manja od promjera Mjeseca. Kako je umbra oblika stošca, njezin promjer na Zemlji može biti manji ili veći ovisno o udaljenosti Mjeseca od Zemlje za vrijeme pomrčine. Kako je putanja Mjeseca oko Zemlje eliptična, njegova udaljenost od Zemlje može varirati čak 42.000 kilometara između najbliže i najdalje točke u orbiti (arhivirano ovdje).

Ako je Mjesec blizu svoje najveće udaljenosti od Zemlje za vrijeme pomrčine, vrh stošca umbre zapravo se nalazi iznad površine Zemlje i sjenka koju se može vidjeti s površine dok Mjesec prelazi ispred Sunca je antumbra. Tako nastaje takozvana "anularna pomrčina", u kojoj se Mjesec doima manji od Sunca i stvara prsten Sunca vidljiv oko sebe za vrijeme prelaska (arhivirano ovdje).

Postoje snimke i fotografije sjenke pomrčine iz svemira

Jedan od korisnika Facebooka žali se da nikad nije bilo snimke sjenke Mjeseca iznad Zemlje uslikane iz svemira, iako je bilo više pomrčina otkako je Međunarodna svemirska postaja (ISS) lansirana u nisku orbitu oko Zemlje. Međutim, ovo je netočno. Bilo je više fotografija i snimaka pomrčine snimljeno iz svemira, uključujući i nedavnu pomrčinu 8. travnja 2024.

Europska svemirska agencija (ESA) je objavila video sjenke Mjeseca kako prelazi preko Sjeverne Amerike na svojem YouTube profilu (vidi dolje). Također i NASA je podijelila snimke i fotografije s ISS-a (arhivirano ovdje), dok je SpaceX podijelio video koji je snimio Starlink satelit na platformi X.

 
 

Video koji prikazuje 'još jedan Mjesec' ne čini se vjerodostojan

Neki korisnici društvenih mreža podijelili su snimku koja navodno pokazuje puni Mjesec u istom trenutku dok se na drugom dijelu neba odvijala pomrčina. Predstavljen je kao neprekinuti video bez rezova, no u nekoliko trenutaka na snimci ekran se potpuno zacrni, te bi se mogao napraviti neprimjetni rez. Na snimci se glas muškarca doima zbunjen jer navodno vidi Mjesec daleko od Sunca za vrijeme pomrčine, dok kamera skače između pogleda na pomrčinu - snimljenu kroz zaštitne naočale - te pogleda na Mjesec.

Video je prethodno bio objavljen ovdje na TikToku no korisnik ga je u međuvremenu uklonio.

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku preuzeta 18. travnja 2024.

"To mora biti fotomontaža", rekao je Radonić nakon što je pogledao snimku. "Za vrijeme pomrčine Mjesec ne svijetli prema nama, a slika Mjeseca je vjerojatno ubačena od snimke dosta dana prije pomrčine". Još jedan sumnjivi element je svjetlo dnevno nebo koje se može vidjeti za vrijeme kadrova Mjeseca na snimci - nebo se vidljivo zamrači čak i tijekom djelomične pomrčine.

"Meni to izgleda jedino kao da je netko fino iskombinirao dva videa taman kada je prelazio s tamne snimke na svjetlu", kazala je Ceraj za AFP nakon gledanja snimke. "Također mi je jako neobično da se kamera uspjela tako brzo prilagoditi iz tamnih boja u dnevne boje i da je tako fino zumiran Mjesec da se jasno vidi. Također, pomrčina mi djeluje statično u naočalama".

Niti jedan od stručnjaka koje je kontaktirao AFP nije vjerovao da je moguće da je snimka autentična, te da je uistinu na nebu bio prisutan i pun Mjesec dok se odvijala pomrčina. Također, milijuni ljudi su gledali pomrčinu u Sjevernoj Americi 8. travnja (arhivirano ovdje) i niti jedan drugi svjedok nije prijavio ništa nalik tome, iako su brojni promatrači gledali u nebo, kako znanstvenici tako i laici koji su uživali u rijetkom spektaklu.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas