Auti idu na istok iz Los Angelesa za vrijeme večernje gužve 25. siječnja 2024. ( AFP / Frederic J. BROWN)

Izvještaj nije zaključio da EV zagađuju više nego automobili na benzin

Dok Amerika i EU rade na prijelazu na električna vozila (EV), u objavama na društvenim mrežama navodi se izvještaj o emisijama iz guma kako bi se tvrdilo da takvi auti zagađuju znatno više nego auti koji koriste benzin kao gorivo. Međutim, to je netočan prikaz izvještaja, koji uspoređuje samo čestično zagađenje iz ispušnih cijevi i trošenja guma - ne uspoređuje električne i ne-električne aute i ne uzima u obzir učinak stakleničkih plinova koje se ispušta iz ispušnih cijevi. Dok utjecaj električnih vozila na okoliš ovisi o tome kako su proizvedeni i kako ih se puni, stručnjaci kažu da su sveukupno više održivi.

"Električna vozila ispuštaju više toksičnih plinova i gora su za okoliš od auta koji imaju motor s unutarnjim sagorijevanjem," piše u objavi na Facebooku od 9. ožujka 2024.  U postu se poziva na studiju iz 2022 koju je provela grupa Emissions Analytics iz Ujedinjenog Kraljevstva, uz tvrdnju da studija dokazuje da su električni auti štetniji nego konvencionalni auti na benzin

Slične tvrdnje širile su se i na drugim jezicima, uključujući engleski, francuski, češki, rumunjski,  srpski i grčki.

Međutim, izvještaj (arhiviran je ovdje) kojeg je objavila Emission Analytics uspoređuje masu čestičnog zagađenja iz ispušnih cijevi s čestičnim zagađenjem trošenja guma pod "normalnim" uvjetima vožnje u različitim vozilima. Nije bilo direktne usporedbe između električnih i ne-električnih vozila i eksperiment nije uzeo u obzir emisije ugljikovog dioksida (CO2).

Image
Snimka zaslona obmanjujuće objave na Facebooku napravljena 22. travnja 2024. godine

Usporedba čestičnog zagađenja iz ispušnih cijevi i trošenja guma

U analizi, praćeno je čestično zagađenje različitih tipova vozila. Kako je navedeno u izvještaju, Emissions Analytics je usporedila "stvarnu masu čestičnog zagađenja iz ispušnih cijevi s emisijama trošenja guma, oboje za vrijeme 'normalne' vožnje."

Grupa za analizu podataka zaključila je da je "drugo u stvari otprilike 1.850 puta veće od prvog."

Ono na što se u istraživanju misli pod "emisije iz ispušnih cijevi" je u stvari "čestično zagađenje iz ispušnih cijevi" ili "masa čestičnog zagađenja iz ispušnih cijevi," što nije isto kao emisije CO2 (arhivirano je ovdje). Nick Molden, direktor i osnivač Emissions Analytics (arhivirano je ovdje), rekao je za AFP 21. ožujka 2024. da se u izvještaju "uspoređuje masa sitnih čestica koje otpadaju s guma dok se troše s masom čestica iz ispušnih cijevi, što je rezultiralo omjerom od 1.850 - što je točno i stojimo iza toga."

Dok emisije iz ispušnih cijevi padaju jer filteri postaju sve učinkovitiji, izvještaj kaže da "emisije trošenja guma rastu jer vozila postaju teža, a vozačima su na raspolaganju više snage i okretnog momenta."

Molden je rekao da objave na društvenim mrežama netočno predstavljaju rezultate implicirajući da istraživanje direktno uspoređuje električna i ne-električna vozila, "a kontrast u fokusu je između emisija iz ispušnih cijevi i guma - neovisno o vozilu."

Molden je rekao da njegova tvrtka nije zaključila da električna vozila zagađuju više.

"To bi bio potpuno netočan zaključak, ne samo zbog visokih emisija CO2 iz ispušnih cijevi," rekao je za AFP 21. ožujka. "Emisije iz guma su problem kojeg treba riješiti, a ne razlog protiv elektrifikacije."

Simona Onori, pomoćna profesorica energetike i strojarstva na sveučilištu Stanford (arhivirano je ovdje), rekla je 22. ožujka da je "zagađenje od trošenja guma problem za sva vozila, uključujući električna i ne-električna."

Emisije stakleničkih plinova

Više neovisnih stručnjaka reklo je za AFP da električna vozila sveukupno imaju manji efekt na okoliš nego vozila na benzin.

Električna vozila su uglavnom teža od ostalih zbog mase baterije. To ubrzava trošenje guma i vodi do viših emisija, rekla je Onori.

Međutim, razlika je relativno mala u usporedbi s drugim izvorima zagađenja u sektoru transporta, kao što su emisije CO2 iz ispušnih cijevi.

"Ako pričamo o klimatskim promjenama, (trošenje guma) je uglavnom nebitno," rekao je Dennis Wamsted, energetski analitičar s Instituta za ekonomiju energije i financijske analize (arhivirano je ovdje). "Električna vozila su puno čišća od auta na benzin ili dizel kada pričamo o emisijama stakleničkih plinova."

Prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA), "tijekom svog života, tipično električno vozilo u Europi ispusti manje stakleničkih plinova, zagađenja zraka i buke u usporedbi s ekvivalentnim vozilima na benzin ili dizel" (arhivirano je ovdje). EEA također navodi da su emisije uglavnom više tijekom proizvodnje, ali niže emisije tijekom korištenja što ih uravnotežava."

Analiza Međunarodnog vijeća za čisti transport iz 2021. (arhivirana je ovdje), američke nevladine organizacije, indicira da električna vozila u Americi ispuštaju do 68% manje stakleničkih plinova tijekom životnog ciklusa - od proizvodnje do otpada - nego auti na benzin, usprkos činjenici da je električna mreža još ovisna o fosilnim gorivima (arhivirano je ovdje).

Stručnjaci kažu da će električna vozila postati čistija kako se energetski sektor pomiče prema održivim izvorima energije i baterije postaju učinkovitije.

Izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama kaže da, kada ih se puni zelenom strujom, električna vozila "pružaju mehanizam za veliko smanjenje emisija stakleničkih plinova iz najvećih izvora u sektoru transporta, uključujući aute" (arhivirano je ovdje).

Jeremy Michalek, profesor energetike i javne politike na sveučilištu Carnegie Mellon (arhivirano je ovdje), naglasio je važnost pomicanja "sektora vozila i sektora energije istovremeno."

U Americi, Bidenova vlada najavila je 20. ožujka nove standarde za zagađenje za aute i kamione koji bi trebali ubrzati tranziciju američke auto industrije na električna vozila s ciljem dosezanja barem 50% novoprodanih električnih vozila do 2030. godine.

U EU, strategija Europske komisije uključuje ulaganje u električna vozila u kontekstu cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050. (arhivirano je ovdje.)  U Hrvatskoj ima 7032 električna automobila što je porast za više od 68 posto u odnosu na 2022. godinu. (arhivirano je ovdje.)

Image
Graf prikazuje broj novih automobila prodanih u EU 2022. i 2023. po tipu goriva,
prema Europskom udruženju proizvođača auta (AFP / ANIBAL MAIZ CACERES)

AFP je prethodno istraživao druge obmanjujuće tvrdnje o električnim vozilima.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas