Ledenjaci se vide kroz maglu u Baffinovom zaljevu pored Pituffika na Grenlandu 20. srpnja 2022. Fotografiju je snimio NASA-in avion Gulfstream V na misiji mjerenja leda na Arktiku ( AFP / Kerem Yücel)

Student iz SAD-a obmanjujuće koristi podatke o arktičkom ledu kako bi porekao zagrijavanje

Dok se arktička regija nastavlja zagrijavati zbog antropogenih klimatskih promjena, u objavi na društvenim mrežama tvrdi se da je leda na moru danas više nego prije 35 godina. To je obmanjujuće - stručnjaci su rekli za AFP da su podaci probrani i ne prikazuju dugoročne trendove smanjivanja količine leda na moru.

"Još loših vijesti za klimatske alarmiste," napisao je Chris Martz, student meteorologije na sveučilištu Millersville u Pennsylvaniji u objavi 22. travnja 2024. na platformi X.

"Količina morskog leda (SIE) na Arktiku trenutno je veća (14,062 milijuna kvadratnih kilometara) nego što je bila prije 35 godina 1989. (13,997 milijuna kvadratnih kilometara) i najveća je u zadnjih 11 godina."

Martz točno navodi satelitske podatke Nacionalnog centra za snijeg i led (NSIDC) i uspoređuje dva datuma - 22. travnja 1989. i 21. travnja 2024. - kako bi podupro svoju tvrdnju (poveznica je arhivirana ovdje). Njegova je tvrdnja, međutim, obmanjujuća.

Morski led je smrznuto more i razlikujemo ga od santi leda, ledenog pokrivača, ledene ploče i ledenjaka (poveznica je arhivirana ovdje). Međuvladin panel o klimatskim promjenama UN-a (IPCC) je dokumentirao smanjenje. AFP je ranije raskrinkao objave koje poriču tu činjenicu. 

Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 30. travnja 2024.

"Izabrati jedan dan iz dvije različite godine je probiranje podataka," rekao je za AFP 30. travnja Walter Meier, viši znanstveni suradnik na NSIDC-u.

"Morski led varira od godine do godine i među godišnjim dobima. Izabrati nekoliko dana iz nekoliko godina ne govori nam išta o dugoročnim promjenama po pitanju količine leda."

'Stopa bez presedana'

Više studija je pokazalo da je količina morskog leda na Arktiku u naglom padu u usporedbi s povijesnim razinama (poveznice su arhivirane ovdje i ovdje).

Prema podacima NASA-e, Zemlja gubi morski led od 1979. prosječnom godišnjom stopom od 35.000 kvadratnih kilometara - područje veličine američke države Maryland (poveznica je arhivirana ovdje).

Image
Graf prikazuje promjene u postotku morskog leda na Arktiku od 1979. do 2023. u usporedbi s periodom između 1981. i 2010. - porast je označen plavo, a pad crveno. (AFP / Valentin RAKOVSKY, Sabrina BLANCHARD)

"Dugoročni trend je nastavak pada količine morskog leda na Arktiku, što ima puno učinaka na polarni okoliš i ekosustave," rekla je 30. travnja 2024. Claire Parkinson, umirovljena klimatologinja NASA-e.

Melinda Webster, istraživačica Centra polarnih znanosti na sveučilištu u Washingtonu se složila.

"Količina morskog leda na Arktiku pada ubrzano u usporedbi s proteklim stoljećima," rekla je za AFP 30. travnja.

"I kada uzmemo u obzir nesigurnost po pitanju točnosti mjerenja, jasno je da više koncentracije ugljika u atmosferi povisuju prosječnu globalnu temperaturu - i količina morskog leda na Arktiku se smanjuje."

Sezonske varijacije

Količina morskog leda na Arktiku drastično se mijenja između zime i ljeta. Najveća je oko ožujka, prije otapanja, a najmanja oko rujna (poveznica je arhivirana ovdje).

"Ovaj dio godine nije dobro vrijeme za uspoređivanje s drugim godinama jer je led koji se topi tanji i više je pod utjecajem vremena," rekao je Meier iz NSIDC-a za AFP.

Prema njegovim riječima, znanstvenici uglavnom analiziraju led ljeti da bi utvrdili koliko ga se otopilo i koliko je debeo.

"Jasno je da je morski led puno tanji nego što je bio,  (tako je bilo) već između 2004. i 2007.," rekao je.

Stručnjaci EU-ovog opservacijskog programa Kopernik rekli su u elektroničkoj poruci da je količina morskog leda u travnju još uvijek manja nego prosjek između 1981. i 2010. (poveznica je arhivirana ovdje).

Image
Snimka zaslona od 30. travnja 2024. prikazuje graf Nacionalnog centra za snijeg i led koji prikazuje količinu morskog leda na Arktiku (National Snow and Ice Data Center)

Znanstvenici kažu da trend pada količine leda dodatno ubrzava zagrijavanje.

"Manja pokrivenost morskim ledom znači manju refleksiju sunčevih zraka, a time i brže zagrijavanje," rekla je Parkinson koja je proučavala arktičku regiju desetljećima.

IPCC očekuje da će Arktik zabilježiti svoje prvo ljeto bez morskog leda prije 2050. (poveznica je arhivirana ovdje). Promjene su već dovele do značajnog udara na život u moru u regiji (poveznica je arhivirana ovdje).

Više AFP-ovih vijesti o dezinformacijama o klimi možete pronaći ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas