Fotografija Šveđanke netočno predstavljena kao "Ukrajinska pobjednica svjetskog natjecanja u seksu"

Zbog ruske invazije šire se dezinformacije kojima se pokušava prikazati Ukrajinu u stanju moralnog pada. Društvenim mrežama širila se fotografija Šveđanke uz netočnu tvrdnju da je "Ukrajinka koja je pobijedila na svjetskom natjecanju u seksu." Žena i organizatori igara - koje nisu službeni sportski događaj - potvrdili su za AFP da je iz Švedske, a ne Ukrajine.

"Ukrajinka Olesja Prihodko, sa nadimkom Nausi Love, odnela je pobedu na Svetskom prvenstvu u seksu u Španiji, opsluživši 210 muškaraca, i dobila počasnu potvrdu", piše u objavi na Facebooku na srpskom od 13. travnja 2024., uz koju je podijeljena fotografija žene ogrnute u plavo-žutu zastavu. 

Tvrdnja se širila u sličnim objavama u mnogim državama, kao na primjer u FrancuskojBugarskojČeškoj ili na Filipinima, te na engleskom govornom području, te je izazivala posprdne i ponižavajuće komentare.

Izmijenjena verzija fotografije s licem predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na tijelu žene objavljena je na stranici pravda-en.com.

Ta stranica je dio koordinirane mreže za širenje ruske propagande u Europi i Sjedinjenim Državama, prema agenciji Viginum - Francuskoj državnoj agenciji za borbu protiv stranog digitalnog uplitanja (poveznica je arhivirana ovdje).

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku, preuzeta 8. svibnja 2024.

Kako tvrdi Milena Jakimova, profesorica sociologije na Sveučilištu u Sofiji i članica Zaklade za humanističke i društvene znanosti, koja prati prorusku i anti-EU propagandu, Ukrajinke su jasna meta onih koji šire dezinformacije. Jedan od omiljenih narativa je da su "ukrajinske žene posrnule i iskvarene i da dolaze ukrasti nam muškarce", rekla je Jakimova u telefonskom intervjuu za AFP 26. travnja 2024.

AFP je prethodno već opovrgavao dezinformacije koje ciljaju žene kao dio političkog narativa, poput ove tvrdnje da su Ukrajinke nagrađene za prijavljivanje svojih muškaraca, ili ovih tvrdnji usmjerenih na Juliju Navaljnu, udovicu pokojne vodeće opozicijske figure u Rusiji, Alekseja Navaljnog.

Komentari korisnika na Facebooku sugeriraju da su neki povjerovali da su u objavi točne informacije. "Bolesno i drogirano ko veliki procenat naci Ukrajine," napisao je jedan korisnik. "Ima čime Ukrajina da se ponosi," napisao je drugi.

Međutim, žena u netočnoj objavi rekla je za AFP da nije iz Ukrajine.

Šveđanka, ne Ukrajinka

Obrnuto pretraživanje slika i ključnih riječi pokazalo je da je fotografija izvorno objavljena na stranici organizacije koja se zove "Švedska federacija seksa" (poveznica je arhivirana ovdje).

"Ponosno najavljujemo pobjednike prvog svjetskog natjecanja u seksu 2024.," stoji u prozoru u kojem je fotografija i imena pobjednika. Također identificira ženu na fotografiji iz netočne objave kao Nausi Love iz Švedske.

U objavi je poveznica na službeni X profil LiveSexHouse - streaming partnera natjecanja - gdje se može vidjeti velika verzija fotografije iz netočne objave (poveznica je arhivirana ovdje).

Nausi Love je rekla da se profesionalno bavi seksom na svojoj stranici (poveznica je arhivirana ovdje). Rekla je za AFP 25. travnja 2024. da je Šveđanka.

"Nisam iz Ukrajine niti Rusije. Nemam korijene u Ukrajini niti Rusiji igdje u obitelji," rekla je u elektroničkoj poruci. "Imam samo švedsko državljanstvo. Imam švedske, danske, finske, norveške i židovske korijene."

Odbacila je tvrdnju da se zove Olesia Prihodko.

Iz Švedske federacije seksa rekli su za AFP 25. travnja 2024. "Nausi Love je Šveđanka."

Vizualna analiza fotografije u netočnoj objavi pokazala je da je izrezana kako bi izgledalo da je Nausi Love ogrnuta u zastavu Ukrajine, koja ima iste boje kao švedska zastava, ali je drugačija.

Ispod je usporedba snimke zaslona fotografije iz netočne objave (lijevo) i one koju je objavila LiveSexHouse (desno):

Image
Usporedba snimke zaslona fotografije iz netočne objave (lijevo) i fotografije koju je objavila LiveSexHouse

Švedska federacija seksa se opisuje kao "jedina organizacija na svijetu koja tretira seks kao sport" i dodaje da je prva organizacija na svijetu koja organizira svjetsko prvenstvo u seksu (poveznica je arhivirana ovdje).

Međutim, švedska sportska federacija ne prepoznaje švedsku federaciju seksa, što znači da natjecanje nije službeno sportsko natjecanje.

AFP je prethodno raskrinkao tvrdnje da je Švedska prepoznala seks kao službeni sport u lipnju 2023. Ostale tekstove AFP-a u kojima se razotkrivaju dezinformacije o ratu u Ukrajini možete pogledati ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas