Mužjaci komaraca sterilizirani radijacijom nisu genetski modificirani niti opasni po ljude

Azijski tigrasti komarac je invazivna vrsta u Španjolskoj i potencijalni prijenosnik mnogih bolesti, uključujući žutu groznicu, denga groznicu i Chikungunya groznicu. Kako bi se suzbilo njegovo širenje, vlasti Valencije odlučile su testirati takozvanu "tehniku sterilnog insekta", pri kojoj se lagano ozračeni mužjaci komaraca puštaju u okoliš, gdje se pare sa zdravim ženkama koje tada proizvode neplodna jaja, čime se smanjuje populacija. Jedan hrvatski blog tvrdi da ova mjera predstavlja "puštanje zaraznih GMO komaraca", ali ta tvrdnja je netočna. Više stručnjaka je izjavilo za AFP da pušteni insekti nisu zarazni, ne grizu ljude i ne mogu prenositi bolesti, te nisu genetski modificirani. 

"Na pomolu je novo puštanje zaraznih komaraca i to u milijunskim brojevima," stoji u naslovu hrvatskog portala. Članak potom prenosi vijest o planu vlasti Valencije da puste sterilne mužjake azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus) na svom teritoriju kako bi se suzbilo širenje ove invazivne vrste, prije nego zaključuje da "kako stvari stoje, očito se svim silama želi stvoriti nova pandemija".

Članak je 10. lipnja 2024. objavio portal poznat po širenju netočnih tvrdnji, koje je AFP u prošlosti više puta opovrgavao, poput ovdje, ovdje ili ovdje. Također su ga dijelili hrvatski korisnici na Facebooku i na Telegramu, gdje je do sada pregledan više od 1700 puta.

Međutim, tvrdnja da su komarci korišteni u ovoj tehnici zarazni ili genetski modificirani je netočna. "Tehnika sterilnog insekta" često se koristila u prošlosti, uključujući i u Hrvatskoj, a komarci koji se pritom koriste nisu genetski modificirani. Nekoliko stručnjaka je izjavilo za AFP da, budući da su primjerci muški, ne grizu ljude i ne mogu širiti nikakve bolesti, već se samo natječu s lokalnim mužjacima za parenje, što rezultira proizvodnjom neoplođenih jajašaca i smanjenjem ukupne populacije vrste u tom području.

Image
Snimka zaslona netočnog online članka, preuzeta 25. lipnja 2024.

Komarci nisu ni zarazni, niti GMO

Hrvatski članak odnosi se na vijest Općine Valencia, koja je 4. lipnja 2024. najavila da će pustiti 1,3 milijuna sterilnih muških azijskih tigrastih komaraca u gradski park Jardins de Vivers u nastojanju da smanji populaciju ove invazivne vrste (arhivirano ovdje). Većina članka točno navodi činjenice o ovom planu i citira relevantne stručnjake, koji objašnjavaju da ti komarci ne grizu i da su učinkoviti u sprječavanju širenja bolesti. Međutim, naslov, uvod i zaključak članka proturječe informacijama iznesenim u ostatku članka, tvrdeći da su komarci "zarazni", "genetski modificirani" i da se "očigledno želi stvoriti nova pandemija".

Komarci koje su vlasti Valencije počele puštati početkom lipnja uzgojeni su korištenjem takozvane "tehnike sterilnog insekta" (SIT) koja je, prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), "metoda kontrole štetnika koja je ekološki prihvatljiva i uključuje masovno uzgajanje i sterilizaciju" (arhivirano ovdje). Ista tehnika korištena je s azijskim tigrastim komarcima u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, u srpnju 2023., o čemu je AFP izvijestio ovdje (arhivirano ovdje), i ovdje (arhivirano ovdje). Istražujući obmanjujuće tvrdnje na hrvatskom jeziku u to vrijeme, AFP je razgovarao s dvojicom hrvatskih stručnjaka za komarce koji su objasnili detalje ove tehnike i njezinu sigurnost.

Govoreći o najnovijem projektu kontrole štetnika u Valenciji, španjolski stručnjak za komarce Rubén Bueno Marí rekao je za AFP u telefonskom razgovoru 17. lipnja 2024. da pušteni komarci nisu genetski modificirani.

"Muški komarci koji su pušteni sterilizirani su kroz prethodni proces zračenja", rekao je Marí. "Tijekom njihove mladosti, dok su još u fazi kukuljice, prolaze vrlo blagi, nježni proces zračenja koji uzrokuje sterilizaciju i mužjaka i ženki. Međutim, puštaju se samo mužjaci jer muški komarci, kada se puste u okoliš, nemaju nikakav zdravstveni utjecaj jer mužjaci ne grizu." Podsjetio je da, kako muški komarci ne ubadaju, ne mogu prenijeti nikakve patogene.

"Divlje ženke pare se sa steriliziranim mužjacima koje puštamo i polažu jaja, ali značajan postotak tih jaja neće biti pravilno oplođen i stoga se neće razviti. Kontinuiranim provođenjem ovih puštanja možemo značajno smanjiti populaciju komaraca u nekom području ili, ako su uvjeti vrlo povoljni, čak postići lokalno izumiranje," rekao je Marí.

Glasnogovornica Odjela za poljoprivredu, stočarstvo i ribarstvo Valencije također je rekla za AFP u e-mailu 21. lipnja 2024. da su komarci korišteni u projektu sterilizirani mužjaci, uzgojeni iz jaja prikupljenih lokalno, na teritoriju Valencije. "Ovi komarci nisu prošli nikakav transgeni proces (genetski inženjering) i identični su onima koje možemo prirodno pronaći na našem teritoriju," rekla je. Također je napomenula da samo ženke komaraca grizu ljude. "Stoga, pušteni primjerci ne grizu niti su sposobni prenositi bolesti." 

Tigrasti komarci su invazivna vrsta

Entomolog Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (ZJZIZ) u Hrvatskoj naglasio je u telefonskom razgovoru s AFP-om u srpnju 2023. da Aedes albopictus nije autohtona vrsta u Europi. "To je invazivna vrsta, dakle tigrasti komarac nije nešto domicilno, da se mi sad miješamo u prirodu ," rekao je Landeka.

Landeka je također istaknuo da SIT metoda nije novost. "To je metoda sterilnih kukaca, ona je poznata i koristi se već desetljećima, samo što se nije koristila za komarce već za poljoprivredne štetnike," rekao je Landeka. "Recimo, u dolini Neretve već godinama kontroliraju populaciju Mediteranske voćne muhe upravo ovom metodom. Time su poljoprivrednici uštedjeli na pesticidima, agrumi koje štite nemaju rezidue pesticida jer se ne prskaju, i sve pokriva Ministarstvo poljoprivrede."

Stručnjak za komarce Branimir Kutuzović Hackenberger sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku također je naglasio da proces zračenja koji se koristi ne bi trebao biti razlog za zabrinutost. "Oni ne postaju radioaktivni, oni se ne ioniziraju, nisu od metala," rekao je Hackenberger. "Mi možemo izmjeriti njihovu radioaktivnost, ona je veća za primjerice deset na minus šesnaestu od običnih, ali to je zanemarivo, to ne postoji praktički."

Hrvatske vlasti nadaju se ponoviti proces

Kao što je već spomenuto, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar proveo je pilot-projekt 2023. godine, koji je bio sličan projektu vlasti Valencije (arhivirano ovdje). Voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Ana Klobučar, potvrdila je za AFP u e-mailu 24. lipnja 2024. da Zavod ove godine ne pušta nikakve komarce, nakon što su 2023. godine puštali komarce u naselju Cvjetno naselje u Zagrebu.

"Sljedeća faza bila bi puštanje velikog broja sterilnih mužjaka tigrastih komaraca u istom području tijekom duljeg razdoblja, odnosno cijelog ljeta, s ciljem smanjenja populacije komaraca," rekla je Klobučar. Napomenula je da se Zavod trenutno planira prijaviti za sufinanciranje iz projektnih fondova EU kako bi proveli te aktivnosti u sklopu novog projekta.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas