Video snimke predsjednika Zelenskog snimljene u studiju ne znače da se nigdje ne pojavljuje osobno

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pojavio se kao hologram da održi govor na Festivalu europskih tehnologija u lipnju 2022. U obmanjujućim objavama na društvenim mrežama, međutim, video isječak o izradi tog holograma navodi se kao dokaz da Zelenski koristi ovu tehniku za sve svoje javne nastupe. U nekim se objavama sugerira da je to dokaz da se on ne nalazi u Ukrajini. Nezavisni mediji, uključujući i AFP, dokumentirali su, međutim, brojna pojavljivanja Zelenskog uživo na različitim lokacijama u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na ovu zemlju u veljači 2022. Tvorci holograma rekli su AFP-u da je on izrađen posebno za festival tehnologija i da je snimljen u Kijevu.

Korisnici Facebooka podijelili su video isječak koji prikazuje kako filmska ekipa snima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, tvrdeći da to dokazuje da su sva njegova pojavljivanja lažirana. U videu se vidi Zelenski ispred zelenog ekrana koji se ponekad koristi prilikom snimanja filmova radi mogućnosti promjene pozadine.

"Evo vizualnog primjera kako tim Zelenskog koji govori engleski priprema neke videozapise za njega kako bi izgledalo da su snimljeni na odgovarajućem mjestu koristeći napredne tehnologije holograma: 'Dragi ukrajinski narode, ja sam u Kijevu na poslu. Nisam nigdje bježao.' Kako da ne," navodi se u jednoj Facebook objavi na hrvatskom. U drugoj, podijeljenoj gotovo 150 puta, ukrajinski predsjednik nazvan je na srpskom "manipulatorom" koji "obmanjuje svoj narod".

Slične tvrdnje dijele se i među korisnicima društvenih mreža iz Finske i Slovačke.

To je, međutim, obmanjujuće. Različiti mediji, uključujući i AFP, izvještavali su mnogo puta o osobnom pojavljivanju Zelenskog na različitim lokacijama u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na ovu zemlju u veljači 2022.

Image
Snimka zaslona obmanjujuće Facebook objave napravljena 24. studenoga 2022.

Zelenski se osobno pojavio više puta u Ukrajini od početka ruske invazije

Tijekom rata nezavisni su mediji, uključujući i AFP, izvještavali o predsjednikovim sastancima i posjetima uživo na raznim mjestima u Ukrajini.

Na primjer: u ožujku 2022. su se premijeri Poljske, Češke i Slovenije - Mateusz Morawiecki, Petr Fiala i Janez Janša - sastali sa Zelenskim u Kijevu, kao što se može vidjeti iz video snimke AFP-a (arhivirane ovdje). O tom sastanku izvijestio je i portal Slobodna Europa (arhiviran ovdje).

Lokalni finski mediji izvijestili su u svibnju 2022. da se tadašnja premijerka Sanna Marin sastala sa Zelenskim u Kijevu i objavili fotografiju dvoje političara (izveštaj je arhiviran ovdje). Ovaj izvještaj agencije Beta iz lipnja 2022. (arhiviran ovdje) sadrži i fotografije AFP-ovog novinara na kojima se vide francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i tadašnji talijanski premijer Mario Draghi s ukrajinskim predsjednikom prilikom posjeta Kijevu.

U rujnu je AFP izvijestio o posjetu Zelenskog strateškom ukrajinskom gradu Izjumu koji je tada bio oslobođen od ruskih snaga, kao što je vidljivo i u ovom videu AFP-a (arhiviranom ovdje).

Image
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stižu na konferenciju za novinare nakon razgovora u Kijevu 15. rujna 2022. ( AFP / Sergej Supinsky)

AFP je opovrgnuo brojne netočne tvrdnje da je rat u Ukrajini u nekim aspektima lažiran, uključujući ovu netočnu tvrdnju da je posjet Zelenskog jednoj bolnici snimljen unaprijed.

Na početku rata Zelenski je u videu koji je kao selfie postavljen na društvenim mrežama rekao da nije pobjegao iz Ukrajine.

Video prikazuje izradu holograma za tehnološke događaje u Europi

Video isječak izvučen iz konteksta u obmanjujućim objavama prikazuje kako je iza scene izgledala izrada holograma Zelenskog za tehnološke događaje u Evropi.

AFP je 17. lipnja 2022. izvijestio da se Zelenski pojavio kao hologram na tehnološkoj konferenciji u Parizu kako bi održao govor u kojem od tehnoloških kompanija traži da pomognu u razvoju digitalnih servisa u Ukrajini (članak arhiviran je ovdje).

Britanski Guardian također je pisao o tome 17. lipnja u članku (arhiviranom ovdje) u kojem je opisano kako se Zelenski pojavio na pozornici kao hologram na tehnološkim festivalima diljem Europe, između ostalog i u Parizu i Londonu.

Guardianov članak upućuje na Brenta Hobermana iz mreže poduzetnika Founders Forum, koji je pokrenuo ovu inicijativu. Hoberman se pojavljuje u video isječku koji je upotrijebljen za obmanjujuću tvrdnju, gdje govori o značaju "sljedeće tehnološke generacije".

Pretraga po ključnim riječima za izraze "Zelenski-Forum osnivača" na engleskom dovela je AFP do dužeg videa (arhiviranog ovdje) naslovljenog "Iza scene: hologramsko i AR obraćanje europskoj tehnološkoj zajednici predsjednika Zelenskog", objavljenog 29. lipnja 2022. na YouTube kanalu Founders Foruma.

Video Founders Foruma sadrži i isječke i snimke zaslona koje su korištene u obmanjujućim objavama na društvenim mrežama.

U cjelovitoj YouTube verziji videa opisuje se kako je Zelenski održao "ratni govor" iz Kijeva, pojavljujući se kao hologram pred tehnološkim liderima u Europi. Događaj je opisan kao prvi govor nekog svjetskog vođe putem holograma. Video prikazuje snimanje Zelenskog ispred zelenog ekrana i tvorce hologramskog govora kako pričaju o postupku. Prikazuje i publiku koja gleda pojavljivanje Zelenskog u obliku holograma na javnim događajima i putem pametnog mobilnog telefona.

U nastavku je usporedba snimki zaslona iz videa upotrijebljenog u obmanjujućim objavama na društvenim mrežama (lijevo) i odgovarajući isječak iz videa Founders Foruma (desno):

Image
Snimka zaslona iz videa upotrijebljenog u obmanjujućim objavama, napravljena 24. listopada 2022.
Image
Snimka zaslona iz videa postavljenog na YouTube kanal Founders Foruma, napravljena 24. listopada 2022.

 

 

Hologram je snimljen u "studijskom okruženju u Kijevu"

Emily Miller, direktorica marketinga u grupi Founders Forum napisala je AFP-u u poruci e-pošte od 18. listopada 2022. da je u Kijev poslan tim da snimi govor Zelenskog u studijskom okruženju.

U sljedećoj poruci e-pošte 24. listopada 2022. Miller je objasnila da je svrha snimanja predsjednika bila dvostruka: da se putem holograma obrati sudionicima događaja koji je organizirao Founders Forum koristeći tehnologiju kanadske kompanije ARHT Media kao i da se pojavi na pametnim mobilnim telefonima kao 3D avatar, koristeći tehnologiju koju je omogućila tvrtka Evercoast iz SAD-a. Hologramska verzija govora može se vidjeti na YouTube kanalu Londonskog tehnološkog tjedna ovdje (arhivirana ovdje). Avatar verzija može se vidjeti putem Evercoasta koristeći QR kod ovdje (arhivirana ovdje).

Miller je rekla AFP-u da je obraćanje snimljeno 14. lipnja 2022. i prikazano dva dana kasnije.

Prema njenim riječima, osnivač britanske filmske tvrtke Talesmith, Martin Williams i suosnivač Evercoasta, Ben Nunez, poslani su u Kijev da snime Zelenskog.

Williams, koji se pojavljuje u videu snimljenom iza scene a koji se dijeli izvan konteksta u obmanjujućim objavama na društvenim mrežama, potvrdio je AFP-u da je on bio jedan od ljudi poslanih u Kijev da napravi "snimku proširene stvarnosti" Zelenskog.

Rekao je da su snimke napravljene samo za događaj Founders Foruma i da "nikakav drugi materijal nije snimljen osim onoga što je planirano za sam događaj".

"Mogu potvrditi da smo (ja i Ben Nunez iz Evercoasta) odnijeli studio koji omogućava 'volumetrijsko snimanje' (tehnika 3D snimanja) u Kijev u lipnju s isključivom namjerom izrade AR snimke (augmented reality, proširena stvarnost) govora predsjednika Zelenskog koji bi se prikazivao na naručenoj aplikaciji Evercoasta za AR. Snimka je napravljena 14. lipnja u Kijevu i objavljena/emitirana 16. lipnja na događaju Founders Foruma i sličnim zbivanjima diljem Europe," rekao je Williams AFP-u u poruci e-pošte od 18. listopada 2022.

Volumetrijsko snimanje koristi se za izradu holograma i drugih 3D modela, kao što je objašnjeno u ovom članku (arhiviranom ovdje).

Williams je objasnio da su snimili i verziju govora koja bi radila na ARHT Medijskoj kapsuli koja prikazuje holograme.

U poruci e-pošte od 24. listopada 2022. AFP-u je rekao da zeleni ekran "pomaže računalu da protumači što je subjekt a što pozadina, u načelu pomažući da se subjekt 'izreže' od pozadine, što nam omogućuje da proizvedemo jasniji/bolji avatar".

Nunez je u poruci e-pošte od 24. listopada 2022. potvrdio da zeleni ekran omogućava stvaranje "najčišćeg mogućeg 3D proizvoda".

Miller iz Founders Foruma rekla je za AFP da je dio opreme upotrijebljene za snimanje dan ukrajinskoj vladi. "Oprema za volumetrijsko snimanje upotrijebljena za projekt donirana je ukrajinskoj vladi kako bi se omogućila kontinuirana komunikacija u formatu proširene realnosti", rekla je ona.

Do 6. lipnja 2023. nije bilo medijskih izvješća o pojavljivanju Zelenskog putem holograma ili kao 3D avatara nakon događaja u lipnju 2022..

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas