Stara snimka prikazuje snijeg u Kini, ne u Kaliforniji

Mećava je pogodila dijelove američke države Kalifornije u ožujku 2024., ali tvrdnje na internetu da snimka prikazuje automobile zatrpane u planinama Sierre Nevade su netočne. Snimka je iz 2023. i prikazuje prefekturu Altaj u pokrajini Xinjiang u Kini.

"Snježna apokalipsa na sjeveru Kalifornije zatrpala je vozače," stoji u objavi na platformi X od 3. ožujka 2024.

U objavi je snimka nekolicine automobila zatrpanih na planinskoj cesti u dubokom snijegu.

Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 7. ožujka 2024.

Snimka se širila i na drugim web stranicama i društvenim mrežama uključujući Facebook, TikTok, YouTube i Rumble.

Planinski lanac Sierra Nevada pogodila je oluja 1. ožujka, kada je na neke dijelove lanca palo do 3 metra snijega (arhivirano ovdje). Vremenska nepogoda stvorila je uvijete u kojima je vidljivost bila vrlo niska uz udare vjetra do 230 km/h.

Iako su zbog oluje zatvorene neke ceste (arhivirano ovdje), snimka koja se širila internetom ih ne prikazuje - snimljena je u Kini početkom 2023.

Obrnuto pretraživanje slika za ključnim kadrovima iz snimke vratilo je primjere dijeljenja snimke iz 9. siječnja 2023. na društvenim mrežama uključujući Weibo i X (arhivirano je ovdje i ovdje). U objavama stoji da snimka prikazuje "vidikovac Kanas u Altaju u Xinjiangu."

U tim starijim snimkama, čovjek govori na mandarinskom kineskom jeziku s naglaskom iz Xinjianga i žali se da su teške oborine zatrpale njegov auto.

Televizijska i radijska postaja u Xinjiangu javila je 10. siječnja 2023. u objavi (arhivirana je ovdje) da je snimka napravljena pored jezera Ka Nasi poznatom i kao Kanas.

Zhejiang Daily i televizijska i radijska postaja iz pokrajine Hubei prenijele su snimku (arhivirano je ovdje), naglasivši da su "zatrpana vozila i ljudi uspješno spašeni 8. siječnja."

To nije prvi put da je snimka zlorabljena na internetu. Nekoliko tjedana nakon incidenta 2023., u objavama se netočno tvrdilo da prikazuje lavinu na Tibetu.

AFP je provjerio druge dezinformacije o nedavnim vremenskim nepogodama u Kaliforniji ovdje na engleskom i ovdje na hrvatskom.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas