Snimka prikazuje farmere kako zasipaju zgradu regionalnog vijeća u Dijonu

Tisuće farmera prosvjedovalo je tjednima u Francuskoj početkom 2024. zbog raznovrsnih problema, uključujući plaće, zakone i stranu konkurenciju. U tom kontekstu, na internetu je dijeljena snimka  s logotipom Euronewsa koja prikazuje traktore kako zasipaju zgradu nečime što izgleda kao gnojivo. U tekstu piše da je to prosvjed farmera u Francuskoj protiv ambasade Ukrajine u Parizu. Međutim, to je netočno: to nije reportaža Euronewsa i snimka prikazuje demonstraciju u prosincu 2023. protiv lokalnih pitanja u francuskom gradu daleko od Pariza. 

"Francuski farmeri premazuju veleposlanstvo Ukrajine gnojem," piše u objavi na Facebooku od 10. veljače 2024. U objavi je snimka koja prikazuje traktor kako zasipa zgradu na kojoj vijore zastave Francuske, EU i Ukrajine. Ista objava širila se i na drugim jezicima uključujući srpskinizozemski, poljski i francuski.

Tekst uz snimku je na engleskom i piše: "poziv ukrajinske ambasade da prekinu prosvjed razljutio je francuske farmere."

Farmeri su prosvjedovali tjednima u Francuskoj i drugim europskim državama zbog niza problema koji ih osiromašuju, uključujući EU zakone, visoke cijene goriva i uvoz iz drugih država.

Image
Snimka zaslona jedne od obmanjujućih objava od 15. ožujka 2024.

Međutim, Euronews je rekao za France24 Observateurs (poveznica je arhivirana ovdje) da nisu producirali niti objavili tu snimku. "To je sofisticirana imitacija stila, izgleda i formata Euronewsa," rekli su iz ovog medija.

"U posljednjih 12 mjeseci našli smo više sličnih slučajeva u kojima su lažne snimke Euronewsa kružile internetom."

Snimka iz Dijona, prosinac 2023.

Obrnuta pretraga snimke pokazala je da ju je prvi put objavio neovisni novinar na platformi X 15. prosinca 2023. (poveznica je arhivirana ovdje). Uz snimku je tekst: "farmeri bacaju gnojivo i slamu na regionalno vijeće u Dijonu."

Ta verzija nema logotip Euronewsa i nema tekst o Ukrajini.

Image
Snimka zaslona sa platforme X od 15. ožujka 2024.

Prema lokalnim medijima, oko 300 ljudi demonstriralo je protiv kašnjenja poticaja za mlade farmere u regiji. Prosvjednici su zasuli pročelje zgrade gnojivom, bacali jaja i slamu na fasadu i pustili nekoliko koza.

Zgrada u pitanju je Hôtel de Région de Bourgogne-Franche-Comté u Dijonu. Nije ista zgrada u kojoj je ukrajinska ambasada u Parizu koja je prikazana na Google uličnom prikazu.

Image
Usporedba zgrade u Dijonu iz snimke neovisnog novinara (L) i ukrajinske ambasade u Parizu (D), 21. veljače 2024.

Pismo nije potpisao ukrajinski ambasador

Verzija lažirane snimke podijeljene u objavi na hrvatskom prikazuje pismo za koje se tvrdi da je od ukrajinskog ambasadora u Francuskoj, Vadima Omelčenka, francuskim farmerima 7. veljače, u kojem im navodno kaže da prekinu prosvjed. Piše: "narod Ukrajine žali što su se francuski farmeri suočeni s ekonomskim nedaćama okrenuli protiv Francuske vlade i ukrajinskog naroda" i da "Ukrajinci pozivaju francuske farmere da slijede njihov primjer i ujedine se za dobrobit svoje domovine."

Iz ukrajinske ambasade rekli su 13. veljače 2024. za AFP da navodno pismo nije iz ambasade. "To pismo nije pripremila niti poslala ukrajinska ambasada u Francuskoj," rekli su.

Talijanska stranica za provjeru činjenica Open (poveznica je arhivirana ovdje) zaključila je da se potpis u snimci pripisan ukrajinskom ambasadoru ne poklapa s njegovim pravim potpisom koji je na pismu iz lipnja 2023. (poveznica je arhivirana ovdje).

Lažirani izvještaj Euronewsa tvrdi da je predsjednik francuskog sindikata FNSEA, Arnaud Rousseau, reagirao ljutito na navodno pismo i rekao: "mi predlažemo ukrajinskim diplomatima da se brinu o svojoj državi. Mi vas ne bismo savjetovali da kažete išta ljudima koji vas uzdržavaju dvije godine." Komentar referira na francusku podršku Ukrajini nakon napada Rusije u veljači 2022.

Međutim fotografije koje prikazuju Rousseaua su iz intervjua na BFMTV-u 2. veljače 2024. (poveznica je arhivirana ovdje) u kojem nije pričao o Ukrajini. Sindikat FNSEA rekao je za AFP 13. veljače: "Arnaud Rousseau... nije rekao takvo što."

Još jedna imitacija medija

Ta snimka je samo jedan od mnogih primjera u kojima su se netočne tvrdnje koje kritiziraju Ukrajinu širile imitirajući ugledne medije. Dva primjera uključuju USA Today i Al Jazeeru.

Kampanja "Doppelganger" širila je dezinformacije protiv Ukrajine snimkama koje imitiraju identitet zapadnih medija, a operaciju francuske obavještajne službe pripisuju Rusiji.

Od rujna 2023., dezinformacije na internetu koje se pripisuje Rusiji više ne uključuju samo prosljeđivanje dezinformacija protiv Ukrajine, nego i direktno izazivaju zapadne medije da ih provjere.

Obmanjujuće i netočne tvrdnje na društvenim mrežama u vezi sa sukobom u Ukrajini dijele se otkako je Rusija otpočela rat u veljači 2022. Članci provjere činjenica u vezi s ratom u Ukrajini mogu se pročitati ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas