Satirične snimke o 'sinu ukrajinskog tužitelja' dijele se kao dio prokremaljske propagande

Satirični meme na TikToku koji prikazuje muškarca kako se razmeće luksuznim automobilima na egzotičnim lokacijama uz komentar da je sin ukrajinskog tužitelja inspirirao je desetke sličnih uradaka i podijeljen je tisuće puta od srpnja 2023. Pojavio se i na prokremaljskim kanalima bez konteksta da je to stara šala. U objavama na raznim jezicima, uključujući hrvatski, podijeljen je jedan od isječaka uz tvrdnju da prikazuje sina ukrajinskog glavnog tužitelja kojeg je snimio prolaznik u Monaku. AFP-ova istraga zaključila je da je muškarac ukrajinski poduzetnik u tehnološkom sektoru i ima tvrtku sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije u srodstvu s aktualnim ukrajinskim glavnim tužiteljem.

Snimka je dio šireg trenda na društvenim mrežama: AFP je pronašao stotine sličnih snimki s istim zvučnim zapisom na TikToku. Ukrajinski stručnjaci za dezinformacije rekli su da ruski propagandisti zlorabljuju meme s TikToka kako bi prikazali Ukrajinu u negativnom svjetlu. 

"Bandera bataljon Monaco kreće u napad!!! Sin ukrajinskog tužitelja šalje pozdrave svim ukrajinskim borcima kod Avdiivke", piše na hrvatskom uz snimku objavljenu na Facebooku 11. siječnja 2024. u kojoj muškarac i žena hodaju prema luksuznom autu.

Slična tvrdnja podijeljena je i na slovačkom: "Sin ukrajinskog glavnog tužitelja viđen je u Monaku s njegovom k***om!!! Slovaci, pošaljite još novaca da se može dobro provesti!!!" piše u objavi na Facebooku 19. veljače 2024. sa istom snimkom.

Isječak izgleda kao da ga je snimio netko tko je iznenadio muškarca i rekao na ruskom: "Bataljun Monako, momci. Sin poznatog ukrajinskog tužitelja razmeće se skupim autima u Europi dok njegov otac radi. Evo ga." Snimka je prikupila više od 260.000 pregleda i podijeljena je 1.400 puta na Facebooku.

Prije nego što se proširila na Facebooku, snimku s istim vodenim žigom i logotipom proširio je kanal na Telegramu imena "Slovensky medved." Kanal često dijeli prokremaljsku i anti-ukrajinsku ili anti-zapadnu propagandu, kao na primjer ovdje i ovdje, a ranije ga je AFP Fakty označio kao obmanjujući sadržaj.

Kanal je snimku podijelio dva puta - 12. siječnja i 19. veljače. "Šalju milijarde u Ukrajinu za ovo... Ako imaš vezu ili oca, rat te se ne tiče... Međutim mediji to ne prikazuju... Istina je otkrivena," piše u jednoj od objava.

Image
Snimke zaslona netočnih objava na hrvatskom i srpskom jeziku od 21. ožujka 2024.

Snimka je podijeljena uz iste tvrdnje na češkom, engleskom i francuskom. Na slovačkom i češkom dijeljena je i uz tvrdnje da prikazuje sina "poznatog" ukrajinskog tužitelja koji nije identificiran. Slična tvrdnja dijeljena je i na srpskom ali bez napomjene da je riječ o Monaku. U tim objavama ne spominje se glavni tužitelj.  

Početkom siječnja 2024., snimka je dijeljena i na velikim ruskim kanalima na Telegramu koji su poznati po širenju prokremaljskih narativa i imaju stotine tisuća pratitelja. Neki od njih, poput kanala "ZERGULIO" (300.000 pratitelja) su javni, a drugi poput "VOBLYA" (više od 1,5 milijuna pratitelja) ili "NE.CAXAP" (više od jednog milijuna pratitelja) su privatni. Ista snimka je dijeljena i na drugim ruskim stranicama.

Image

"Uvijek je rat bio za sirotinju .oni su potrosna roba", komentirao je jedan korisnik ispod objave na srpskom jeziku. 

Puno slovačkih i čeških korisnika društvenih mreža koji su komentirali na snimku vjerovali su da je prikazani muškarac koji živi raskošno zaista sin ukrajinskog tužitelja i izrazili su svoje nezadovoljstvo. "Tamo je završio naš novac," napisao je jedan. "Zašto ukrajinski tužitelj nije na ratištu," napisao je drugi. 

Image
Snimka zaslona nekih komentara na netočnim objavama od 29. veljače 2024.

Međutim, prema analizi AFP-a, te tvrdnje na internetu su ili netočne ili izvučene iz konteksta.

Viralni memovi na TikToku

Uz pomoć obrnutog pretraživanja snimki i naprednog pretraživanja interneta za riječi "sin tužitelja" na različitim jezicima zaključili smo da je snimka dio šireg trenda na TikToku u kojem se stotine korisnika snimilio sa skupim autima i dodalo isti zvučni zapis. To je šala u kojoj se prikazuju kao "sin poznatog ukrajinskog tužitelja."

Pretraživanje je pokazalo da su slične snimke s tim muškarcem i zvučnim zapisom dijeljene mjesecima na više društvenih mreža, poput ove u kolovozu 2023. Utjecajni ruski prokremaljski TV voditelj Vladimir Solovjov podijelio je drugačiju verziju na svom popularnom kanalu na Telegramu u rujnu 2023.

Image
Snimke zaslona obmanjujućih objava na Telegramu od 29. veljače 2024.

U nekim snimkama primijetili smo vodeni žig "@tolanshinakarev." Pomoću toga pronašli smo profil na TikToku Anatolija (Tolyana) Shinkareva (arhiviran je ovdje), koji se predstavlja kao ukrajinski investitor i poduzetnik u tehnološkom sektoru koji ima više od 94.000 pratitelja na TikToku.

Na Shinkarevovom profilu je više od 20 takvih kratkih snimki sličnog karaktera koje su objavljene od kolovoza 2023., od kojih su neke pregledane milijune puta (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

U svim snimkama koristi se isti TikTok audio zapis "Bataljun Monako" (arhiviran je ovdje). Kao što se vidi na TikToku, taj audio zapis prvi je koristio profil "@N.perepechaev27" u svojoj snimci od 29. srpnja 2023. (arhivirana je ovdje) koja je pregledana više od 1,8 milijuna puta. Kako se vidi na snimci zaslona ispod teksta, na TikToku su do 12. ožujka 2024. objavljene 663 snimke s audio zapisom kojeg je koristio N.perepechaev27.

Image
Snimka zaslona sa TikToka za audio zapise Bataljun Monako. Originalni video sa ovim zapisom obilježen je crvenom, video snimke Anatolija Shinkareva zelenom. Napravljeno 5. ožujka 2024.

Shinkarevove snimke s audio zapisom kojeg je koristio N.perepechaev27 su brojne i najgledanije. Izvornu snimku Shinkareva koju su slovački kanali širili uz tvrdnju da prikazuje "sina ukrajinskog tužitelja" objavio je Shinkarev na svom kanalu 31. prosinca 2023. (arhivirana je ovdje), od kada je pregledana više od 4,3 milijuna puta.

To je druga najpopularnija snimka na platformi u kojoj se koristi isti audio zapis, iza druge snimke koju je objavio Shinkarev 25. prosinca 2023.

Pronašli smo i druge korisnike koji koriste isti obrazac u svojim snimkama (ovdje i ovdje).

Ukrajinski kripto poduzetnik sa sjedištem u Dubaiju

AFP je pokušao kontaktirati Anatolija Shinkareva na društvenim mrežama TikToku, Facebooku i Instagramu. Međutim, nije odgovorio na naše upite o tome zašto je napravio te snimke. AFP je pokušao saznati više o njemu iz njegovih profila na internetu.

Jedan od njegovih profila na Instagramu povezan je s njegovim profilom na TikToku. Predstavlja se kao "investitor." U drugom profilu stoji "Ukrajina, Donjeck-Kijev" u biografiji. Prema starom profilu iz 2016. na stranici ukrajinske agencije za zapošljavanje, Shinkarev bi mogao imati 31 godinu.

Pretraživanjem za riječ "Shinkarev" na ukrajinskom i ruskom na Googleu i Yandexu pronašli smo nekoliko ukrajinskih izvora prema kojima je Shinkarev poduzetnik i suosnivač informatičke tvrtke "IT Freedom" (ovdje i ovdje). Shinkarev je naveden i kao "predsjednik" u jednoj od objava na "it_freedom_official" profilu na instagramu (arhivirano je ovdje).

U članku iz rujna 2023. označenom kao sponzorirani sadržaj na stranici "usreporter.com" stoji da je Shinkarev iz Donjecka ali se preselio u Kijev nakon 2014. Prema članku, njegova tvrtka bavi se računalnom sigurnošću i inovacijama u blockchain tehnologiji. "Nevjerojatan uspjeh tvrtke 'IT Freedom' vidljiv je... u njenom međunarodnom dosegu. Anatolijev izum prešao je granice, ima snažnu prisutnost u Dubaiju i mrežu ureda u više država. Njihovo neumoljivo traganje za kvalitetom odražava se u njihovoj ambicioznoj inicijativi - decentraliziranom novčaniku za kripto valute..." piše u sponzoriranom članku.

Shinkarevov profil na ukrajinskoj stranici "speka.media" opisuje ga kao "osnivača WOLLT-a," a AFP je pronašao stranicu za novčanik za kriptovalute istog imena. Na dijelu stranice "wololt.io" s uvjetima za korištenje, tvrtka "IT FREEDOM FZCO." je navedena kao pružatelj softvera za stranicu i proizvode na njoj.

Image
Snimka zaslona stranice ner.economy.ae od 4. ožujka 2024.

Na stranici Ministarstva ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata AFP je pronašao tvrtku tog naziva koja je bila registrirana u UAE između rujna 2022. i rujna 2023., ali registracija je istekla.

Satira zlorabljena kao 'ruska propaganda'

Kako bismo dobili više konteksta o snimkama, AFP je pitao lokalne ukrajinske stručnjake za dezinformacije.

Olena Churanova, novinarka za provjeru činjenica za ukrajinsku organizaciju StopFake.org koja ima IFCN certifikat, rekla je za AFP u elektroničkoj poruci 27. veljače da priče o djeci visoko pozicioniranih ukrajinskih dužnosnika i članova ukrajinske vlade koji izbjegavaju vojnu službu dok "obični Ukrajinci sa sela služe u vojsci, vrlo aktivno koristi ruska propaganda." "Za tu svrhu koriste se sve takve snimke," rekla je.

Churanova je rekla i da je ideja o "sinu tužitelja" poznata u ukrajinskom društvu kao generički termin za one koji uživaju zaštitu od svojih visoko pozicioniranih rođaka.

"Ideja o 'sinu tužitelja' koristi se za nekoga tko može učiniti bilo što, a zakoni i opće norme - kojih se društvo inače drži - naizgled nisu primjenjive na njih. Sama ideja se pojavila uglavnom u 90-ima kada su korupcija i nekažnjivost u vladi bili rašireniji," rekla je. Stoga, korištenje tog izraza emotivno rezonira u ukrajinskom društvu, zaključila je Churanova.

"Puno korisnika TikToka koristilo je audio zapis kao meme. Međutim, koristili su ga i ruski propagandisti u svoje svrhe protiv Ukrajinaca," rekao je predstavnik agencije Molfar OSINT za AFP u elektroničkoj poruci 27. veljače. Agencija Molfar jedna je od ukrajinskih tvrtki koja se bavi raskrinkavanjem dezinformacija i identificiranjem ratnih zločinaca. Navedena je u nedavnom siječanjskom izvješću Europskog centra izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji o najboljim primjerima iz prakse o suzbijanju dezinformacija. 

Molfar je rekao za AFP da snimke koristi "ruska propaganda" kako bi "oblatila Ukrajince na zapadu," pogotovo u državama koje pružaju financijsku podršku Ukrajini. "Namjera je negativno prikazati Ukrajince i implicirati da, dok europske države, Amerika i drugi bitni saveznici financijski podupiru Ukrajinu, neki pojedinci povezani s dužnosnicima troše na luksuzne aute," rekao je predstavnik Molfara za AFP.

Nakon što su provjerili naše upite, iz Molfara su rekli da nisu pronašli veze između Anatolija Shinkareva i ukrajinskih tužitelja.

Shinkarev je rekao da je snimka šala

Netočno se tvrdi da je snimka napravljena u Monte Carlu ili Monaku. Pregledom vizualnih elemenata u izvornoj snimci - uključujući prometni znak s natpisom "Marasi Drive" na arapskom i velikom logotipu sa slovima "MAG" na zgradi u pozadini - brzo smo geolocirali izvornu snimku u MAG 318 stambeni toranj u Marasi Driveu u Dubaiju u UAE.

Među komentarima na izvornoj snimci puno korisnika nije sigurno prikazuje li sina ukrajinskog glavnog tužitelja. Međutim, jedan je komentirao na ruskom: "To je šala, znate." Na to je Shinkarev odgovorio "Bravo, govoriš istinu."

Image

Shinkarev je dao naslutiti da su njegove snimke šale u drugim komentarima uključujući ovdje i ovdje. U snimci od 30. prosinca 2023. Shinkarev se naizgled šali s tim fenomenom kad kaže: "Hoću reći da bi bilo divno biti sin božji, ali biti sin tužitelja je još bolje."

U snimci od 12. siječnja može ga se čuti kako ponavlja "sin poznatog ukrajinskog tužitelja" i smije se dok ga osoba koja snima opisuje kao "zvijezdu s TikToka".

AFP je pronašao barem jedan primjer gdje Shinkarev čini se potvrđuje da se njegove snimke koriste u prokremaljskoj propagandi. U komentaru ispod jedne od snimki na Instagramu rekao je svojim pratiteljima da mu pošalju "objave u kojima kremaljska propaganda izvrće njegove snimke."

Bataljun Monako: visokoprofilni pojedinci koje su raskrinkali ukrajinski novinari

Termin "Bataljun Monako" koji se pojavljuje u snimkama na TikToku odnosi se na seriju istraga koje su proveli i objavili ukrajinski novinari Mihajlo Tkač i njegovi kolege s ukrajinskog portala "Ukrainska pravda."

Tijekom 2022. i 2023. novinari Ukrainske pravde javili su o desecima bivših i aktualnih ukrajinskih političara, službenika, zastupnika i utjecajnih poslovnih ljudi i njihovih članova obitelji koji su napustili Ukrajinu prije ili nakon proglašenja ratnog stanja 24. veljače 2022. kao odgovor na rusku invaziju države i preselili ili otišli na odmor na Azurnu obalu, u Monako, Nicu ili druge gradove na francuskoj rivijeri.

Ukrainska pravda je objavila istragu takozvanog Bataljuna Monako od tri dijela na YouTubeu (ovdje, ovdje i ovdje), kao i slične istrage o Dubaiju, Londonu i Beču. Nekoliko mjeseci nakon objave rezultata prve istrage, Ukrajina je zabranila službenicima da putuju izvan Ukrajine za vrijeme ratnog stanja, osim u poslovne svrhe.

Među ljudima navedenim u drugom dijelu istrage Ukrainske pravde o Monaku, objavljenoj u listopadu 2022., pojavljuje se ime samo jednog ukrajinskog tužitelja - Ihor Protsenko, koji je bio tužitelj u vladi Viktora Janukoviča između 2010. i 2014. i vodio tužiteljski ured u Odesi.

Nismo uspjeli ustanoviti je li Anatolij Shinkarev napustio Ukrajinu prije ili nakon objave ratnog stanja. Međutim, ni Shinkarev ni ijedan aktualan ukrajinski tužitelj nisu navedeni niti implicirani u tim istragama, prema AFP-ovom pregledu istraga.

Nema vidljivih veza između glavnog tužitelja i Shinkareva

Aktualni ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin, bivši član stranke predsjednika Volodimira Zelenskog, postavljen je na funkciju u srpnju 2022. (arhivirano ovdje). Prije nego što je postao zastupnik 2019. i vođa političkog odbora parlamenta 2020., vodio je privatni pravni ured "Pravo" u Odesi i bio je potpredsjednik Odvjetničkog vijeća oblasti Odesa.

Kostin je rođen 1973. u Odesi i, prema biografiji objavljenoj na ukrajinskoj stranici Livy Bereg, ima troje djece. Prema mediju Intent iz Odese, Kostin ima dvije kćeri i jednog sina.

Pretraživanjem raznih ključnih riječi na ukrajinskom i ruskom, AFP nije uspio pronaći vezu između Anatolija Shinkareva i Kostina ili drugih ukrajinskih tužitelja, niti pouzdane izvore koji navode da je Shinkarev sin ukrajinskog tužitelja.

U kolovozu 2023., ukrajinski novinari javili su da je Kostinov sin Mihajlo proslavio 18. rođendan u lipnju 2023., ali je napustio državu prije nego je napunio 18 i podijelio snimku čini se nebodera u New Yorku na društvenim mrežama.

Ukrajinski mediji javili su 2021. da je Kostinova kćer Anastasia radila kao asistentica kolegi iz Kostinove stranke, zastupniku Andriju Zadorožnom. Nakon ruske invazije, mediji su javili da ona živi u Europi i da se žalila na Instagramu o tome da joj "fali dom u Monaku." Kasnije se ispričala i rekla da je to bila šala, naglasivši da živi u Finskoj s dečkom i da volontira na projektima za Ukrajinu.

Nismo uspjeli pronaći javno dostupne informacije o Kostinovoj drugoj kćeri.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas