UK regulator nije Pfizer 'proglasio krivim za diskreditiranje farmaceutske industrije' zbog svojeg marketinga

  • Objavljeno 3. svibnja 2024. u 12:12
  • Minuta potrebno za čitanje: 7
  • Autor: AFP Hrvatska
Američki proizvođač lijekova Pfizer prekršio je industrijski Kodeks ponašanja u Velikoj Britaniji nakon što je jedan od njegovih izvršnih direktora retvitao rezultate ispitivanja njihovog cjepiva protiv COVID-a 19 prije službenog odobrenja za njegovu prodaju. Istaknuti hrvatski kritičar cjepiva protiv COVID-a 19 neistinito je tvrdio da je ova presuda predstavljala "formalnu" sankciju britanskog regulatora te da je Pfizer proglašen krivim za "diskreditiranje cijele farmaceutske industrije". Međutim, to je obmanjujuće: presuda je donesena od strane dobrovoljnog samoregulatornog tijela te nema pravnih posljedica, a tiče se samo jednog retvita, a ne opće marketinške strategije Pfizera. 

"Prije nekoliko dana objavljena je formalna presuda regulatora u UK koja je utvrdila da je svojim pristupom marketingu Pfizer diskreditirao čitavu farmaceutsku industriju," rekao je hrvatski molekularni biolog i poduzetnik Gordan Lauc u Facebook objavi od 13. travnja 2024. "Pojedinci su se jako obogatili," nastavio je. "Kada uložite nekoliko desetaka milijardi dolara u marketing, možete zavarati puno ljudi." Potom je izrazio nadu da će "na kraju i oni koji su zbog  pohlepe svima nama napravili jako veliku štetu ipak odgovarati za svoja djela."

Objava, koja je podijeljena više od 80 puta od strane hrvatskih korisnika Facebooka, također uključuje snimku zaslona iz YouTube videa, koji je podijeljen u komentarima. Video je napravio YouTuber John Campbell, za kojeg je više organizacija za provjeru činjenica ustvrdilo kako širi lažne i obmanjujuće tvrdnje o Covidu i cjepivima protiv Covida, kao na primjer ovdje, ovdje, ovdje ili ovdje.

Lauc je sam upozoravao javnost o opasnostima COVID-a 19 u prvim mjesecima pandemije i bio je imenovan među savjetnike Vlade. Međutim, kasnije je postao jedan od najistaknutijih javnih kritičara cjepiva protiv COVID-a 19 i mjera protiv te bolesti. Izbacili su ga iz vladinog panela u studenom 2021. (arhivirano ovdje), nakon što je pozvao građane na javne prosvjede protiv COVID-19 potvrda i optužio vladu da glumi pokojnog jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita - "propisujući ljudima kako da ostanu zdravi". Na društvenim mrežama i u javnosti, Lauc je od tada iznio više lažnih i obmanjujućih tvrdnji o COVID-u 19 i cjepivima, koje je opovrgnula hrvatska web stranica za provjeru činjenica Faktograf, na primjer ovdje i ovdje (arhivirano ovdje i ovdje).

Pfizer je prekršio (arhivirano ovdje) Kodeks ponašanja Udruge britanske farmaceutske industrije (ABPI), nakon što je jedan od tvrtkinih direktora u UK retvitao objavu američkog dužnosnika tvrtke na Twitteru (danas platformi X), u kojoj je Pfizer predstavio obećavajuće rezultate koje je tvrtkino cjepivo protiv COVID-a 19 pokazalo u 3. fazi kliničkog ispitivanja. Retvitanje je bilo problematično jer ABPI-jev Kodeks zabranjuje bilo kakvu promidžbu lijekova koji nisu dobili službeno odobrenje regulatora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako tvrdnja koristi izraze "formalna presuda" i "regulator", lako bi se mogla pogrešno interpretirati kao presuda službenog vladinog tijela koje je utvrdilo da je Pfizer prekršio zakone ili propise. Međutim, Kodeks ponašanja je industrijski standard, a ne nacionalni zakon ili propis. Nadalje, slučaj se odnosi na jedan retvit izvršnog direktora Pfizera u UK, a ne na opći "pristup marketingu" tvrtke.

Image
Snimka zaslona obmanjujuće objave na Facebooku, preuzeta 26. travnja 2024.

Slučaj se odnosio na jednu objavu, ne marketinšku strategiju

Pritužbu protiv Pfizera rješavalo je Tijelo za primjenu Kodeksa prakse lijekova na recept (PMCPA), koje provodi ABPI Kodeks. Slučaj se odnosio na retvit "višeg zaposlenika u Velikoj Britaniji u studenom 2020.". Prema izvještaju o slučaju, izvorni tweet objavio je u studenom 2020. zaposlenik Pfizera u SAD-u koji je u to vrijeme radio u dijelu tvrtke odgovornom za klinički razvoj lijekova i regulatorna pitanja. Tweet je objavljen 18. studenog 2020., na dan kada su Pfizer i BioNTech objavili rezultate studije 3. faze njihova kandidata za cjepivo protiv COVID-a 19 (arhivirano ovdje). 

U objavi američkog zaposlenika preneseni su predstavljeni rezultati studije, rečeno je kako će tvrtka uskoro predati sve svoje podatke zdravstvenim vlastima, te je izražena zahvalnost svim volonterima u ispitivanju. Panel PMCPA utvrdio je da retvit britanskih zaposlenika predstavlja "promociju prije dobivanja odobrenja za tržište", što je ocijenjeno kao kršenje Klauzule 2 Kodeksa. Slučaj se nije bavio točnošću tweeta - jesu li izjave tvrtke o lijeku bile lažne ili istinite - Kodeks zabranjuje dijeljenje kliničkih podataka u Velikoj Britaniji prije dobivanja odobrenja za tržište od strane državnog regulatora. 

"Otprilike 2,000 kolega iz Pfizera u Velikoj Britaniji svakodnevno koristi svoje osobne račune na društvenim mrežama, pažljivo se pridržavajući naše stroge tvrtkine politike", rekao je glasnogovornik Pfizera za AFP u e-mailu 24. travnja 2024. "U ovom slučaju, osobni društveni mediji podijeljeni greškom u studenom 2020. nisu bili usklađeni sa zahtjevima našeg industrijskog Kodeksa ponašanja i politike Pfizera i zbog toga duboko žalimo".

Kako je tvrtka navela u svom odgovoru na pritužbu koju je primio PMCPA, daljnja istraga otkrila je da su četiri druga zaposlenika u Velikoj Britaniji retvitala izvorni američki tweet. "Pfizer je prihvatio da su ti kolege postupili pogrešno i te pogreške su, nažalost, vjerojatno rezultirale promocijom neodobrenog cjepiva britanskoj javnosti na način koji nije bio u skladu sa zahtjevima Klauzule 2", napomenuto je u izvještaju o slučaju, dodavši da je Pfizer prihvatio kršenje Klauzule 2.

Pridruženi direktor PMCPA i član panela koji odlučuje o pritužbama, Keval Dabba, kazao je u e-mailu za AFP 1. svibnja 2024. kako "nema nikakve sugestije da je Pfizer 'lagao ili varao'" u zaključcima panela. "Kako bi izbjegli svaku sumnju - PMCPA nema nikakvu ulogu, i ni na koji način ne donosi zaključke oko procjena sigurnosti ili učinkovitosti lijekova".

PMCPA nije službeni regulator

Organizacija PMCPA opisuje se kao "samoregulacijsko tijelo koje upravlja Kodeksom prakse Udruženja britanske farmaceutske industrije (ABPI) za farmaceutsku industriju, neovisno o ABPI" (arhivirano ovdje). Osnovana je od strane i dio je ABPI, udruge tvrtki koje proizvode ili prodaju lijekove u Velikoj Britaniji. Takva vrsta organizacije je dobrovoljna udruga poslovnih tvrtki, formirana kako bi promovirala i razvijala komercijalne i industrijske mogućnosti unutar svog područja djelovanja (arhivirano ovdje).

Prema PMCPA, Kodeks ponašanja "postavlja standarde za promociju lijekova za propisivanje zdravstvenim profesionalcima i drugim relevantnim donositeljima odluka u Velikoj Britaniji", a također pokriva i "pružanje informacija javnosti". Dabba je u e-mailu za AFP kazao kako "ABPI Kodeks odražava i nadmašuje zakone Ujedinjenog Kraljevstva".

Dabba je talkođer objasnio kako tvrtke same odlučuju hoće li ih regulirati PMCPA Kodeks. "Prihvaćanje nadležnosti PMCPA nije obavezno, i tvrtke mogu htjeti da ih regulira Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA)", kazao je Dabba. Prema PMCPA, MHRA provodi zakone UK, i upliće se kada postoji jasna potreba za zaštitom (arhivirano ovdje). Dok PMCPA regulira promociju lijekova, MHRA regulira njhove licence i prati sigurnost lijekova (arhivirano ovdje).

Kada PMCPA zaključi da je tvrtka prekršila Kodeks, primarna sankcija je da se tvrtka mora obvezati da je sporna praksa prestala i da su poduzeti svi mogući koraci kako bi se izbjeglo slično kršenje u budućnosti (arhivirano ovdje). Ovisno o procijenjenoj težini prekršaja, PMCPA također može oglašavati detalje slučaja u medicinskim, sestrinskim i farmaceutskim tiskovinama, provoditi reviziju tvrtke, zahtijevati da tvrtka izda javni ispravak, objaviti javnu opomenu, ili suspendirati ili isključiti tvrtku iz članstva u ABPI.

U slučaju Pfizera spomenutom u Facebook objavi (arhivirano ovdje), PMCPA je najavila da će oglašavati detalje slučaja, kao što to čini u svim slučajevima kada se presudi da su tvrtke prekršile Klauzulu 2 Kodeksa. Nijedna druga sankcija nije nametnuta. PMCPA je od početka 2023. godine objavila 19 takvih oglasa za slučajeve koji također uključuju globalne farmaceutske tvrtke, poput Teve, Novartisa, Rochea, AstraZenece, AbbViea, LEO Pharme i Daiichi Sankyoa. Sve su bile proglašene krivima za kršenje Klauzule 2 Kodeksa - "Narušavanje ugleda i smanjenje povjerenja u farmaceutsku industriju".

Covid je i dalje globalna prijetnja, a cjepiva su sigurna

Nije jasno na koga je Lauc mislio kada je rekao: "oni koji su zbog pohlepe svima nama napravili jako veliku štetu". No, prethodno je tvrdio kako je farmaceutska industrija plaćala liječnicima da šire nepotrebnu paniku oko pandemije COVID-a 19, krivio je cjepiva za nastanak novih sojeva COVID-a 19, i predviđao je porast smrtnosti kao posljedicu cijepljenja.

COVID-19 je bolest koja može uzrokovati teške simptome i čija je smrtnost veća od gripe. Rizik od smrti veći je za starije osobe, osobe koje pate od kroničnih bolesti ili drugih zdravstvenih problema. Prema Europskoj agenciji za lijekove (EMA), COVID-19 i dalje predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju te i dalje opterećuje zdravstvene sustave i pojedince čiji je imunitet s vremenom oslabio.

EMA također napominje da cjepiva i dalje štite ljude od teških bolesti i smrti uzrokovanih infekcijom, naglašavajući da je "cijepljenje najbolji alat za sprječavanje posljedica infekcije". Od prosinca 2020. godine, građani EU i EEA primili su gotovo 1 milijardu doza cjepiva protiv COVID-a 19, što ga čini "najvećim programom cijepljenja u povijesti", prema EMA-i koja napominje da to regulatorima daje "količinu podataka bez presedana za potvrdu sigurnosti i učinkovitosti" cjepiva.

AFP je prethodno opovrgnuo brojne lažne tvrdnje da su cjepiva protiv COVID-a 19 nesigurna, da uzrokuju milijune smrti ili da je Pfizer znao da su njegova cjepiva smrtonosna prije njihova puštanja na tržište, kao što možete pročitati ovdje, ovdje ili ovdje. Ostale članke AFP-a koji opovrgavaju lažne ili obmanjujuće tvrdnje o COVID-u 19 možete pronaći ovdje (na hrvatskom), ovdje (na srpskom) ili ovdje (na engleskom).

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas