Klimatske aktivistice nisu obojile privatni mlažnjak pop zvijezde Taylor Swift

Američka pjevačica Taylor Swift je kritizirana zbog čestih letova privatnim avionom jer se smatra da emisija plinova iz letjelica uvelike doprinosi klimatskim promjenama izazvanim ljudskom aktivnošću. Međutim, brojni mediji širom svijeta, pa i u Hrvatskoj, netočno su prenijeli vijest o aktivisticama ekološkog pokreta "Just Stop Oil" ("Samo zaustavite naftu") koje su u znak prosvjeda obojile privatne zrakoplove u Engleskoj, na aerodromu na kojem se vjerovalo da je bio parkiran mlažnjak pop zvijezde. AFP je pogledao snimke obojenih aviona i zaključio da nisu istog modela kao onaj kojeg koristi Taylor Swift. Engleska policija u Essexu također je potvrdila AFP-u da aktivistice nisu oštetile njen zrakoplov.

"Eko terorizam u Europi: Aktivisti uništili spomenik nulte kategorije, nastradala i Taylor Swift," piše u senzacionalističkom naslovu članka na hrvatskom objavljenom 20. svibnja 2024. Članci sa sličnim naslovima objavljeni su na drugim stranicama u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori.

U objavama se nalaze slike i snimka aktivistica kako narančastom bojom boje parkirani zrakoplov. Snimka i slike su uz istu tvrdnju podijeljeni i na drugim jezicima, na primjer na engleskom, tajlandskom i njemačkom.

Dok je snimka kružila internetom, Swift je bila na svojoj europskoj turneji Eras u okviru koje je između 21. i 23. lipnja održala tri koncerta u Londonu. Pjevačica je više puta kritizirana zbog čestih letova privatnom zrakoplovom i ostavljanja velikog ugljičnog otiska.

Međutim, AFP je utvrdio da njen avion nije oštećen u toj akciji. Grupa aktivista je saopćila da su vjerovali da je letjelica sletila na taj aerodrom, ali ne da su je aktivistice obojile.

Image
Snimke zaslona netočnih članaka od 5. srpnja 2024.

Prosvjed na aerodromu

Grupa za zaštitu okoliša "Just Stop Oil" koja zahtjeva ekološku tranziciju i regulaciju naftne industrije podijelila je snimku svoje akcije na platformi X 20. lipnja 2024. (arhivirano je ovdje). Međutim, u objavi se ne tvrdi da je akcijom obuhvaćen zrakoplov Taylor Swift.

"Just Stop Oil boja privatne zrakoplove nekoliko sati nakon što je Taylor Swift sletjela," piše u objavi.

Prema opisu, akcija se dogodila na londonskom aerodromu Stansted na kojem je mlažnjak pjevačice bio parkiran.

U dužoj objavi koju je grupa objavila 22. lipnja također se ne tvrdi da su aktivistice obojile avion pop zvijezde.

"U četvrtak ujutro su ušle u privatnu zonu na aerodromu Stansted, gdje je bio parkiran privatni zrakoplov Taylor Swift i poprskale dva mlažnjaka narančastom bojom," navodi se u izjavi (arhivirano je ovdje).

Dan prije toga, aktivisti grupe poprskali su narančastom bojom i Stonehenge, prapovijesnu lokaciju svjetske baštine UNESCO-a u jugozapadnoj Engleskoj (arhivirano je ovdje).

Policija: zrakoplov pjevačice nije oštećen

Prema izvještajima u medijima, privatni mlažnjak Taylor Swift sletio je na aerodrom Stansted u Londonu 19. lipnja 2024.

Međutim, policija grofovije Essex rekla je za AFP da njen avion nije pogođen tijekom akcije aktivistica jer, u trenutku kada su bojom poprskale dva zrakoplova, više nije bio na aerodromu.

AFP je kontaktirao tim pjevačice i aerodrom za potvrdu, ali nije dobio odgovor.

Image
Taylor Swift tijekom koncerta u Lisabonu 24. svibnja 2024. (AFP / ANDRE DIAS NOBRE)

AFP je također izvijestio da su, prema izjavi policije, dvije aktivistice - dvadesetosmogodišnja Jennifer Kowalski i dvadesetdvogodišnja Cole MacDonald - uhićene i optužene za teški prekršaj i ometanje nacionalne infrastrukture (arhivirano je ovdje). One su negirale sve optužbe.

Obojeni zrakoplovi nisu istog modela kao mlažnjak Taylor Swift

Na snimci akcije koja je kružila internetom jasno se vidi samo jedan obojeni avion.

Može se vidjeti kôd N1875A koji, prema dostupnim podacima američke Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), pripada američkoj banci, a ne Taylor Swift (arhivirano je ovdje). 

Registracijski kôd drugog aviona nije vidljiv. Međutim, oba mlažnjaka nisu ni nalik avionu popularne pjevačice.

Ključna karakteristika mlažnjaka Taylor Swift - Falcon 7X, prema navodima FAA - je treći mlazni motor straga (arhivirano je ovdje).

Taj treći motor ne vidi se na obojenim avionima prikazanim na snimci koju je podijelila grupa "Just Stop Oil," kao što se može vidjeti iz ove usporedbe:

Image
Usporedbe AFP-ove fotografije primjera modela Falcon 7X (lijevo) s avionima koje su aktivistice obojile. Ključne elemente označio je AFP

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas