Fotografija bivšeg ukrajinskog ministra obrane na jahti snimljena je prije Ruske invazije na Ukrajinu

  • Objavljeno 21. rujna 2023. u 10:42
  • Minuta potrebno za čitanje: 3
  • Autor: AFP SAD
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otpustio je 3. rujna 2023. tadašnjeg Ministra obrane Oleksija Reznikova, godinu i pol dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, i pozvao na "novi pristup" u Ministarstvu. Ubrzo su na društvenim mrežama počele kružiti objave u kojima se tvrdilo kako bivši ministar slavi svoju smjenu tulumareći na jahti u južnoj Francuskoj. To nije istina - fotografija koja se dijeli snimljena je u blizini Istanbula u Turskoj u veljači 2020., godinama prije rata s Rusijom.

"Smijenjeni ukrajinski ministar obrane Reznikov već visi na jahti na francuskoj rivijeri," stoji u objavi na hrvatskom objavljenoj 10. rujna na Facebooku. "Smijanje zapadnim poreznim obveznicima." Ista se tvrdnja prije pojavila i na engleskom na platformi X (nekadašnjem Twitteru), poput ovdje, kao i na Facebooku i na stranici za dijeljenje memova 9GAG.

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku preuzeta 20. rujna 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski 3. rujna 2023. najavio je odlazak svog ministra obrane (arhivirano ovdje), odgovarajući na poziv za "nove pristupe" godinu i pol nakon početka ruske invazije.

Oleksij Reznikov (arhivirano ovdje), kojeg je zamijenio bivši poduzetnik Rustem Umerov (arhivirano ovdje), proveo je velik dio svojeg mandata prikupljajući podršku kijevskih saveznika.

U siječnju je njegov zamjenik bio prisiljen podnijeti ostavku (arhivirano ovdje) nakon što je ministarstvo obrane optuženo za potpisivanje ugovora o hrani po cijenama dva do tri puta višim od trenutnih cijena osnovnih životnih namirnica. Priznao je u to vrijeme da odjel ministarstva za borbu protiv korupcije "nije uspio" obaviti svoj posao i da ga treba "potpuno restrukturirati."

No fotografija podijeljena na društvenim mrežama izvučena je iz konteksta; slika nije snimljena nakon uklanjanja Reznikova, pokazala je istraga AFP-a.

Obrnuta pretraga slika otkrila je da je fotografija kružila internetom 2020. godine – uključujući članke na ruskom koji su fotografiju pripisivali Reznikovoj vlastitoj Facebook stranici – te je snimljena prije nego što je postao ministar obrane (arhivirano ovdje).

Pretragom na Facebooku, AFP je pronašao originalnu objavu Reznikova. Dana 14. veljače 2020. podijelio je nekoliko fotografija slavlja na jahti kako bi objavio svoje zaruke sa svojom sadašnjom ženom Juliom Zoriom, s kojom se oženio 2020. (arhivirano ovdje)

Obrnutom pretragom slika spomenika koji se vidi u pozadini, AFP je zaključio da je fotografija snimljena u Istanbulu u Turskoj, ispred tvrđave Rumeli, na Bosporskom prolazu (arhivirano je ovdje), zaokruženoj crvenom bojom na slici.

Pretraživanje na Google kartama pokazuje da se tvrđava može vidjeti pod tim kutom otprilike ovdje s vodenog puta.

Image
Snimke zaslona od 11. rujna 2023. Lijevo je fotografija koju je Oleksij Reznikov objavio na Facebooku 14. veljače 2020. Desno je fotografija kule tvrđave Romeli u Istanbulu u Turskoj. AFP je crvenom bojom označio kulu na lijevoj fotografiji.

AFP je također uspio identificirati jahtu s fotografije, koja se nudi kao privatni najam (arhivirano ovdje).

Naizgled identični elementi broda – zaokruženi ispod – vide se na Reznikovoj fotografiji i jednoj od jahti reklamiranih na turističkoj web stranici za "privatno krstarenje Bosporom na luksuznoj jahti."

Image
Snimke zaslona od 11. rujna 2023. Lijevo je fotografija jahte iz foto galerije turističke stranice "Get Your Guide". Desno je fotografija Reznikova i njegove tadašnje zaručnice na jahti koja je objavljena na Facebooku 14. veljače 2020. AFP je dodao oznake u boji.

Pretragom ključnih riječi na Googleu, AFP nije pronašao dokaze da je Reznikov slavio na jahti nakon svoje nedavne ostavke u ukrajinskoj vladi.

AFP je ranije opovrgnuo druge dezinformacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu ovdje na hrvatskom, ovdje na srpskom ili ovdje na engleskom.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas