Stare snimke brodova netočno su predstavljene kao napad pobunjenika Hutista na Rubymar

U jednom od niza napada Hutista na brodove koji prolaze Crvenim morem, u veljači 2024. godine, napadnut je i teretni brod Rubymar što je, javila je pobunjenička grupa, učinjeno u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze. U veljači su se na društvenim mrežama pojavile objave na srpskom jeziku u kojima se citira i jedan proruski izvor i netočno tvrdi da se na snimkama vidi brod Rubymar. Na njima se zapravo vide dva broda koja su potonula nekoliko godina ranije. Prema jemenskim i američkim vlastima, brod Rubymar je, s gorivom i gnojivom koje je prenosio, ustvari potonuo 1. ožujka 2024. godine.

"Jemenski Hutisti potopili su prvi britanski trgovački brod u Crvenom moru. Rat prelazi u sljedeću fazu. Prije ovoga brodovi su bili samo oštećeni..." piše u objavi na Telegramu od 20. veljače 2024. pregledanoj skoro 5.000 puta u deset dana. Objava sadrži jednu fotografiju i dvije snimke na kojima se vide brodovi.

Taj je kanal dio mreže na Telegramu na različitim jezicima povezane s proruskim blogerom Jurijem Podoljakom (poveznica je arhivirana ovdje) koji je naveden kao izvor informacije o brodu u nekoliko drugih objava poput ove i ove. Podoljak je objavio istu fotografiju i snimke 20. veljače 2024. na svom kanalu na ruskom jeziku na Telegramu, u objavi koja je pregledana više od 1.8 milijuna puta.

Pobunjenici Hutisti su 19. veljače 2024. objavili da su pogodili brod Rubymar u blizini jemenske obale (poveznica je arhivirana ovdje). Jemenske i američke vlasti javile su 2. ožujka 2024. da je brod potonuo tijekom noći (poveznica je arhivirana ovdje). Dakle, brod je potonuo dugo nakon što su na društvenim mrežama počele kružiti objave u kojima se tvrdi da se na snimkama vidi taj dramatični trenutak. Te dvije snimke zapravo prikazuju dva broda koja su potonula 2013. i 2020. godine.

Druge objave s video snimkama izvan konteksta dijelile su se na Facebooku i Telegramu. One su podijeljene i u objavama na engleskomovdje u objavi na platformi X, koja se može vidjeti na bosanskim portalima u izvještajima o napadu (ovdjeovdje).

Image
Snimke zaslona objava sa snimkama izvan konteksta objavljenim na Telegramu od 4. ožujka 2024.

Slične obmanjujuće tvrdnje kružile su na francuskom, turskom, španjolskom i tajlandskom jeziku.

Jemenski pobunjenici Hutisti, koje podržava Iran, počeli su napadati brodove u Crvenom moru u studenom 2023., navodeći da su njihova meta brodovi povezani s Izraelom i da to čine u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, koja je razorena ratom između Izraela i Hamasa (arhivirano je ovdje).

Središnje zapovjedništvo američke vojske, vojno zapovjedništvo pri američkom Ministarstvu obrane, saopćilo je da su dvije protubrodske balističke rakete lansirane iz područja pod kontrolom Hutista u Jemenu, ali samo je jedna pogodila Rubymar (arhivirano je ovdje). Glasnogovornik vojske Hutista Yahya Sari je 19. veljače 2024. izjavio da je grupa gađala tri broda, uključujući i Rubymar (arhivirano je ovdje).

Manje od dva tjedna nakon napada, jemenske vlasti objavile su da je Rubymar potonuo u Crvenom moru s gorivom i teretom gnojiva (poveznica je arhivirana ovdje). Na satelitskim snimkama ranije je primjećeno da gorivo curi iz oštećenog broda. Incident bi mogao imati razorne posljedice po životnu sredinu, upozorili su stručnjaci. "Izlijevanje amonijskog dušičnog gnojiva u more moglo bi imati nekoliko značajnih utjecaja na morske ekosustave," rekao je za AFP direktor programa Greenpeacea za Bliski istok i sjevernu Afriku Julien Jreissati.

Image
Na ovoj fotografiji napravljenoj 27. veljače 2024. vidi se tonući teretni brod Rubymar blizu Jemena nakon što je oštećen u raketnom napadu za kojeg su pobunjenici Hutisti preuzeli odgovornost (AFP)

Prva snimka je napravljena u blizini Omana 2013. godine

Obrnuto pretraživanje snimke s pomoću snimaka zaslona napravljenih iz prve snimke dovelo je do nekoliko objava s istom snimkom broda objavljenih mjesecima i godinama prije napada na Rubymar (arhivirano je ovdje i ovdje). Snimka zapravo prikazuje brod MV Atlantik Confidence koji je potonuo 2013. kod obale Omana nakon požara u strojarskom prostoru. U izvještaju na turskoj stranici iz 2017. o olupini i tužbi koja je uslijedila nalazi se snimka zaslona sa snimkom koja je kružila u obmanjujućim objavama (arhivirano je ovdje).

Pretraga na Googleu za vijesti o incidentu dovela je do izvještaja NATO-a objavljenog 30. ožujka 2013. o spašavanju posade uz sliku broda (arhivirano je ovdje). Brod sliči na Rubymar, ali pažljiviji pregled i usporedba s fotografijama AFP-a ukazuje na razlike na palubama dva broda. Na primjer, MV Atlantik Confidence je nosio puno sivih metalnih konstrukcija na palubi koje se ne vide na fotografijama Rubymara nakon što je pogođen.

Image
Usporedba snimaka zaslona sa snimkom o brodu MV Atlantik Confidence objavljene 2015. na YouTubeu (lijevo) i sninmke zaslona jedne od obmanjujućih objava na Facebooku (desno) od 5. ožujka 2024. godine. Zelene kvadrate dodao je AFP

Kada se pogleda AFP-ova fotografija napravljena nakon što je Rubymar pogođen, također se može vidjeti po čemu se ta dva broda razlikuju - na primjer po tome kako su povezana četiri jarbola na palubi:

Image
Usporedba AFP-ove slike Rubymara od 27. veljače 2024. (lijevo) sa snimkom zaslona netočne objave na Facebooku (desno) od 5. ožujka 2024. Crvene kvadrate dodao je AFP

Olupina broda Stellar Banner 2020.

Pretraga za izvor druge snimke također je dovela do vijesti o ranijem incidentu s drugim brodom. Obrnuta pretraga snimke dovela je do izvještaja iz 2020. godine i do snimke objavljene na YouTubeu 12. siječnja 2020. u kojoj je brod identificiran kao Stellar Banner, jedan "vrlo veliki nosač rude" (arhivirano je ovdje i ovdje).

Pretraga na Googleu dovela je do službenog izvještaja vlasti Maršalovih Otoka o incidentu, objavljenog 24. veljače 2020. (arhivirano je ovdje). Fotografija u izvještaju prikazuje isti brod s vidljivim imenom "Stellar Banner" i istim plavim linijama i crvenim krugom.

Image
Usporedba snimke zaslona izvještaja o brodu Stellar Banner (lijevo) i snimke zaslona obmanjujuće objave na Facebooku (desno) od 5. ožujka 2024.
Image
Snimka zaslona snimke broda Stellar Banner objavljene na YouTubeu od 5. ožujka 2024.

Brod je prizemljen blizu brazilske obale u veljači 2020. nakon što je skrenuo s planiranog kursa, prenio je tada AFP. Kasnije je utvrđen "potpuni konstruktivni gubitak" i brod je namjerno potopljen (arhivirano je ovdje).

AFP je razotkrio druge netočne i obmanjujuće tvrdnje u vezi s ratom između Izraela i Hamasa ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas