Predsjednik francuske stranke krajnje desnice Nacionalni savez (RN) i nositelj izborne liste Jordan Bardella na otvaranju kampanje njegove stranke za EU izbore u Marseilleu 3. ožujka 2024. ( AFP / Christophe SIMON)

Stranke krajnje desnice vode dezinformacijski rat uoči izbora u EU

  • Objavljeno 9. svibnja 2024. u 12:57
  • Ažurirano 9. svibnja 2024. u 13:18
  • Minuta potrebno za čitanje: 4
  • Autor: Simon MORGAN, AFP Europa
  • Prijevod i prilagodba Nikola KIS
Stručnjaci kažu da su populističke stranke krajnje desnice daleko ispred njihovih tradicionalnih rivala u utrci za pažnju glasača na društvenim mrežama, gdje dezinformacije potiču strah i bijes oko ključnih pitanja u nadolazećim EU izborima u lipnju 2024.

AFP-ovi novinari za provjeru činjenica utvrdili su da populističke stranke koriste platforme poput X-a, Facebooka, Instagrama i drugih za širenje obmanjujućih ili netočnih tvrdnji o bitnim pitanjima kao što su rat u Ukrajini, migracije i zakoni namijenjeni zaštiti okoliša.

"Populističke stranke su stručnjaci za novi tip propagande. Dezinformacije su temelj (njihovih) strategija komunikacije," napisao je u elektroničkoj poruci za AFP 8. travnja 2024. politički konzultant Johannes Hillje, koji savjetuje stranke i političare u Berlinu i Bruxellesu.

Desno orijentirane stranke vode u utrci za preglede i impresije.

Prema istraživanju časopisa Politico iz ožujka 2024., krajnje desna skupina u EU parlamentu Identitet i demokracija (ID), koja uključuje francuski Nacionalni savez (RN), AfD u Njemačkoj i PVV u Nizozemskoj, ima 1,3 milijuna pratitelja na TikToku (arhivirane poveznice su ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Europska pučka stranka (EPP) desnog centra (arhiviran poveznica je ovdje), najveća i najstarija parlamentarna skupina, ima tek 167.000.

'Prebacivanje krivice na migrante'

Jedno od ključnih za dezinformacije na internetu je pitanje migracija.

Kako je ekonomija glavna briga, "oportunistički političari... krive imigrante za bolesti društva", rekla je Natalia Banulescu-Bogdan, zamjenica direktora think-tanka Migration Policy Institute sa sjedištem u Washingtonu.

"Dezinformacije o migrantima koriste se već dugo za širenje straha i mobilizaciju glasača u EU," napisala je u elektroničkoj poruci za AFP 15. travnja 2024.

Na primjer, u ožujku 2024. kandidat FN-a Jordan Bardella ponovio je netočnu tvrdnju na platformi X da imigracija košta Francusku 40 milijardi eura godišnje. Ekonomisti koji su bili uključeni u istraživanje navedeno kao izvor za tvrdnju rekli su tada za AFP da je "interpretacija obmanjujuća."

Drugo bojno polje za desnicu su mjere Zelenog plana EU-a za zaustavljanje klimatskih promjena. U travnju 2024. brojni političari AfD-a podijelili su netočne tvrdnje da je Francuska zabranila izgradnju i rad vjetroturbina. U stvari, sud je samo donio presudu u vezi s razinama buke takvih turbina.

Društvene mreže su "korisne... organiziranim populističkim strankama desnice za širenje njihovih laži, zavjera i pogleda," rekao je Ayhan Kaya, voditelj Europske politike multikulturalizma na sveučilištu Bilgi u Istanbulu.

Puno izbornih pitanja je komplicirano, što ih čini lakim metama za dezinformacije. Ljudi su željeli jednostavne crno-bijele odgovore "na složenost današnjeg globaliziranog svijeta," napisao je u elektroničkoj poruci za AFP 2. travnja 2024.

Političari krajnje desnice poput glavnog kandidata AfD-a Maximiliana Kraha postali su prave zvijezde na TikToku, prikupivši milijune impresija na svojim snimkama.

Međutim, u ožujku 2024. Krah je bio primoran  zanijekati optužbe da je primao novac za širenje proruskih stavova na novinskoj web stranici koju financira Moskva. Krajem travnja 2024. njemački su tužitelji pokrenuli istragu protiv njega zbog sumnjivih veza s Rusijom i Kinom (arhivirana poveznica je ovdje). 

Prosječan broj pregleda snimaka AfD-a na TikToku u 2022. i 2023. bio je 435.394, daleko ispred njemačkih konzervativnih stranaka CDU/CSU s prosjekom od 90.583 pregleda, prema podacima koje je prikupio Hillje u ožujku 2024.

Rekao je da je razlika velika i na YouTubeu.

Image
Pokreti krajnje desnice često koriste društvene medije za poticanje podjela oko čitavog niza pitanja (AFP / SEBASTIEN BOZON)

'Velika prijetnja'

Već u kolovozu 2023. EU agencija za sigurnost informacijskih mreža pozvala je na oprez prije glasanja u EU parlamentu 6.-9. svibnja, naglasivši da "kampanje manipulacije informacijama smatra velikom prijetnjom izbornim procesima."

U utrci za glasovima, vođa bugarske stranke krajnje desnice Kostadin Kostadinov netočno je tvrdio na Facebooku da izvještaj EU navodi da njegova država ima treći najveći broj zahtjeva za azilom od ilegalnih migranata.

U Rumunjskoj, glavna kandidatkinja stranke SOS, Diana Sosoaca, skrenula je u duboku urotu, šireći materijale povezane s naširoko odbačenom teorijom o chemtrailsima prema kojoj su kondenzacijski tragovi iza aviona na nebu u stvari biološka sredstva.

EU DisinfoLab je naveo u lipnju 2023. da je u Mađarskoj "vlada jedan od najvećih izvora dezinformacija."

Bruxelles je u studenom 2023. ukorio nacionalističkog premijera Viktora Orbana za niz obmanjujućih tvrdnji na Facebooku, uključujući da je Bruxelles htio uspostaviti geta migranata u Mađarskoj (arhivirane poveznice su ovdje i ovdje).

Banulescu-Bogdan je rekla da populističke stranke "potiču svoje izborne uspjehe" prikazujući migraciju kao egzistencijalno pitanje.

One "profitiraju od kriza iskorištavajući strah populacije," rekao je Hillje. "Glavni problem je to što se dezinformacije šire brže i dalje od informacija," zaključio je.

Članak je dorađen dodavanjem druge ilustracije
9. svibnja 2024. Članak je dorađen dodavanjem druge ilustracije

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas