Fotografija koju je podijelio BC Wildfire Service 7. lipnja 2023. prikazuje dim šumskih požara kod zapadnog dijela rijeke Kiskatinaw i pritoka Peavine u Zoni Dawson Creek, Britanska Kolumbija, Kanada ( BC Wildfire Service)

Objave preuveličavaju utjecaj požara u Kanadi na emisije stakleničkih plinova

  • Ovaj članak je stariji od godine dana.
  • Objavljeno 7. srpnja 2023. u 16:42
  • Minuta potrebno za čitanje: 3
  • Autor: Manon JACOB, AFP SAD
U objavama na društvenim mrežama tvrdi se da je količina ugljikovog dioksida ispuštena u rekordnim požarima u Kanadi nadmašila antropogene emisije iz prošlog stoljeća. To nije točno; jedan stručnjak rekao je za AFP da bi skoro sve biljke na Zemlji trebale izgorjeti odjednom da ispuste količinu ugljikovog dioksida koju bi ispustilo 100 godina korištenja fosilnih goriva.

„Možete POKUŠATI gluposti s električnim autima, solarnom energijom i nula emisija koliko god želite, ali činjenica stoji: kad Majka Priroda završi s nama, ZNAT ĆEMO!,“ kaže muzičar Dave Bray u objavi na Instagramu 7. lipnja 2023.

U objavi je fotografija Kipa slobode u New Yorku obavijenog dimom i tekst: „Količina ugljika koju su požari ispustili u atmosferu u zadnja 3 dana… veća je od količine koju je cijela postindustrijska ljudska rasa ispustila u zadnjih 100 godina.“

Image
Snimka objave na Instagramu od 28. lipnja 2023.

Slične tvrdnje kruže i drugdje, na Instagramu.

Znanstvenici kažu da antropogene klimatske promjene čine sezone požara intenzivnijim, a požari ove godine u Kanadi najveći su ikad zabilježeni (arhivirano ovdje).

Iako su zamračili neba Kanade i Amerike dimom i izmaglicom (ahivirano ovdje) koja sadržava čestice koje štete ljudima osjetljivim na onečišćenje, stručnjaci kažu da je usporedba u objavi netočna.

„Nema šanse da su emisije požara u Kanadi usporedive s emisijama iz fosilnih goriva od razvoja industrije,“ rekla je za AFP Junjie Liu, glavna znanstvenica NASA-inog Jet Propulsion Laboratory-ja. „Sve i da cijela tajga izgori, emisije ne bi bile usporedive s onima koje je ispustilo 100 godina korištenja fosilnih goriva.“

Prema Joelu Thorntonu, predsjedniku Odjela atmosferskih znanosti na Washingtonskom sveučilištu, „skoro sve kopnene biljke na planetu trebale bi izgorjeti u nekoliko dana da ispuste količinu ugljika u atmosferu usporedivu s emisijama paljenja fosilnih goriva u zadnjih 100 godina.“

Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS)-u, također kaže da tvrdnje ne drže vodu.

„Ovogodišnje emisije požara u Kanadi su otprilike 170 milijuna tona ugljika (ekvivalent oko 620 milijuna tona ugljikovog dioksida),“ rekao je 30. lipnja 2022. – to je rekordna količina za tu regiju posljednjih godina. Naglasio je da je to još uvijek oko 61 put manje od globalnih emisija ugljikovog dioksida iz fosilnih goriva samo u 2021.

Ljudske aktivnosti ispustile su 36,3 milijarde tona ugljikovog dioksida 2021. godine prema Međunarodnoj energetskoj agenciji.

„Izjava je apsurdna i nije utemeljena na činjenicama,“ komentirao je izjavu koja se širi društvenim mrežama Werner Kurz, viši znanstvenik u Kanadskoj šumarskoj službi.

Najgora sezona požara u Kanadi 2021. godine predstavljala je „oko 43% emisija svih ostalih sektora“ u državi te godine, rekao je za AFP.

Prema podacima Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), globalne emisije ugljika iz fosilnih goriva povećale su se značajno od 1900. godine.

Image
Snimka zaslona od 30. lipnja 2023. prikazuje EPA graf povećanja globalnih emisija ugljikovog dioksida u prošlom stoljeću

Slične netočne usporedbe pojavljivale su se u krugovima klimatskih skeptika već godinama. Više AFP vijesti o dezinformacijama o okolišu i klimi dostupno je ovdje na hrvatskom i ovdje na engleskom.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas