Internetom se širi izmijenjena fotografija Trumpa i ruskog ministra vanjskih poslova

  • Objavljeno 28. ožujka 2024. u 16:26
  • Ažurirano 28. ožujka 2024. u 16:40
  • Minuta potrebno za čitanje: 2
  • Autor: Bill MCCARTHY, AFP SAD
  • Prijevod i prilagodba Nikola KIS
Fotografija koja se širila platformom X naizgled prikazuje Donalda Trumpa kako se smiješi uz Sergeja Lavrova dok visoki ruski diplomat sjedi za radnim stolom bivšeg američkog predsjednika u Ovalnom uredu Bijele kuće. Međutim, fotografija je izmijenjena - izvorna prikazuje Trumpa za radnim stolom i Lavrova kako stoji pored njega.

"Sjećam se da sam se osjećao mučno kada je Trump objavio ovu fotografiju jer sam znao da je to učinio... izdao je Ameriku," stoji u objavi od 24. ožujka 2024. na platformi X, gdje se širenje dezinformacija ubrzalo otkako je milijarder Elon Musk kupio platformu 2022. godine.

Fotografija se širila platformom X za vrijeme ruske invazije Ukrajine. Slične objave godinama su kružile po drugim društvenim mrežama.

Image
Snimka zaslona objave s platforme X od 24. ožujka 2024.

Posljednje tvrdnje uslijedile su dok je vojna pomoć SAD-a Ukrajini zapela u Kongresu - djelomično zahvaljujući Trumpu, koji je vršio pritisak na Republikansku stranku da ukine dodatnu pomoć (arhivirano je ovdje).

Trump, koji je u utrci za Bijelu kuću protiv predsjednika Joea Bidena, ranije se divio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i hvalio se da bi mogao odmah zaustaviti rat u Ukrajini (arhivirano je ovdje). Republikanac je i kritizirao NATO, naglasivši u veljači da bi "ohrabrio" Rusiju da "napravi štogod želi" s članicama saveza koje ne izvršavaju svoje financijske obaveze (arhivirano je ovdje).

Međutim, fotografija koja je kružila internetom je izmijenjena - glave i kravate dvojice zvaničnika su zamijenjene.

"Fotografija je očito izmijenjena," rekli su iz Trumpove kampanje za AFP u elektroničkoj poruci 25. ožujka 2024.

Izvorna fotografija, pronađena obrnutim pretraživanjem slika, koju su potvrdili iz kampanje, prikazuje Trumpa kako sjedi za radnim stolom i Lavrova koji stoji njemu zdesna.

Alamy, stranica s fotografijama, i američki mediji poput CNN-a objavili su fotografiju snimljenu tijekom sastanka 10. prosinca 2019. (arhivirane su ovdje, ovdje i ovdje). Trump je objavio fotografiju na društvenim mrežama (arhivirano je ovdje).

"Upravo sam imao vrlo dobar sastanak s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i ruskim predstavnicima," rekao je u objavi na platformi X. "Raspravljali smo o raznim pitanjima, uključujući trgovinu, Iran, Sjevernu Koreju, INF ugovor, kontrolu nuklearnog oružja i uplitanje u izbore. Radujem se nastavku našeg razgovora u skoroj budućnosti!"

Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 25. ožujka 2024.

AFP je razobličio druge dezinformacije o američkoj politici ovdje.

Ispravljen je zatipak u naslovu članka
28. ožujka 2024. Ispravljen je zatipak u naslovu članka

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas