WEF zagovara zeleniju poljoprivredu, ne ograničenja na konzumaciju kave

Ispuštanje ugljičnog dioksida u proizvodnji kave bilo je tema rasprave na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu u siječnju 2024., gdje su sudionici zagovarali ekološki prihvatljivije poljoprivredne metode. U raspravi nije predloženo smanjenje konzumacije kave. Međutim, takva tvrdnja se širila društvenim mrežama na nekoliko jezika. Prva verzija neutemeljene tvrdnje koju je AFP pronašao došla je s američke stranice koja je i ranije objavljivala teorije zavjere o WEF-u.

"Gotovo je s kavom! Gotovo je, nema više pit' kavu! WEF-ovi 'stručnjaci' kažu da pijenje kave emitira CO2 u atmosferu, što je naravno strašno i time uništavamo planetu Zemlju", piše u postu na Facebook-u na hrvatskom jeziku od 25. ožujka 2024. "Bit će interesantno vidjeti kako će Hrvati reagirati na zabranu ili ukidanje našeg nacionalnog sporta – pijuckanje kavice u bilo koje doba dana," dodaje se u objavi.

Kao izvor za tvrdnju, u postovima se navodi Hubert Keller koji je na WEF-ovom forumu 2024. rekao: "kava koju svi pijemo emitira između 15 i 20 tona CO₂ po toni kave... Svaki put kad pijemo kavu oslobađamo CO₂ u atmosferu."

Ista tvrdnja kružila je na poljskom jeziku, dok su korisnici društvenih mreža na engleskom, slovačkom, češkom i srpskom tvrdili da WEF planira ograničiti konzumaciju kave. 

Međutim, iako objave to sugeriraju, takva ideja nije spomenuta na navedenom godišnjem sastanku WEF-a u Davosu, niti je bilo rasprave o planu da se zabrani ili ograniči konzumacija kave. Obmanjujuća tvrdnja temeljena je na citatu Huberta Kellera koji je uzet izvan konteksta. Osim toga, WEF je nevladina organizacija koja nema ovlasti zabraniti niti nametnuti išta slično.

Image
Snimka zaslona netočne objave na Facebooku, preuzeta 4. travnja 2024.

Pretraga na po ključnim riječima engleskom "kava" i "Svjetski ekonomski forum" dovela nas je do članka kojeg je portal The People's Voice objavio 22. siječnja 2024. na engleskom jeziku.

Portal je citirao objavu na platformi X sa sličnom tvrdnjom koja je objavljena istog dana i to je najstarija koju je AFP uspio pronaći.

Image
Snimka zaslona obmanjujućeg članka s "The People's Voice" od 4. ožujka 2024.

Portal The People's Voice već je poznat po objavljivanju netočnih tvrdnji, uključujući tvrdnju da je WEF pozvao na ubijanje mačaka i pasa u svrhu borbe protiv klimatskih promjena i da je kćer Klausa Schwaba najavila "klimatska zatvaranja." The People's Voice je naveden na portalu FactCheck u bazi stranica koje objavljuju obmanjujući sadržaj.

U izjavi o odricanju odgovornosti, portal priznaje da članci nisu nužno istiniti. "Informacije (...) dostupne na stranici mogu uključivati netočnosti ili tipografske greške."

WEF ne poziva na zabranu konzumiranja kave

WEF je nevladina organizacija koja svake godine u švicarskom odmorištu Davosu okuplja vođe iz svijeta politike, poslovanja i kulture gdje raspravljaju o globalnim izazovima (poveznica je arhivirana ovdje). Ovogodišnjem sastanku prisustvovali su francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki državni tajnik Antony Blinken, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, među ostalima.

Jedna od rasprava, održana 17. siječnja 2024. nosila je naslov "stavljanje cijene na prirodu." Cilj joj je bio istražiti kako ekologija i ekonomija mogu biti bolje integrirane i kako konzervacija može biti usklađena s razvojnim ciljevima.

AFP je pronašao raspravu na WEF-ovoj službenoj stranici snimljenu u video zapisu dugom 48:34 (poveznica je arhivirana ovdje).

Jedan od govornika bio je Hubert Keller, viši partner za upravljanje u Bank Lombard Odier & Co. Ltd - neovisnoj švicarskoj bankarskog grupi. Tijekom sastanka, s početkom u 24:37, pričao je o učincima kave na okoliš.

"Kava je vrlo zanimljiva jer postoji prirodna dimenzija kave i ekonomija kave, strana lanca vrijednosti kave. Sa strane prirode, kava koju svi pijemo emitira između 15 i 20 tona CO₂ po toni kave, to bismo svi trebali znati. To znači da svaki put kad pijemo kavu ispuštamo CO₂ u atmosferu." To je citat koji je zlorabljen u objavama na internetu.

"Drugi je razlog što je većina plantaža kave, što se većina kave uzgaja kao monokultura, što je također pod utjecajem klimatskih promjena. Kvaliteta tih prirodnih dobara pada prilično brzo," dodao je.

Kasnije (u 26:38) Keller je predložio tranziciju uzgoja kave iz monokulture u regenerativni agrošumarski model. Predložio je da bi industrija kave trebala koristiti regenerativne modele poljoprivrede kako bi proizvodnja kave bila učinkovitija, zaštitila bioraznolikost i pomogla u borbi protiv klimatskih promjena.

"Završite s plantažom kave koja je potpuno regenerativna, koja je pozitivna za prirodu i koja stvara više vrijednosti iz tog dobra (...) a da pritom konzumenti ne plaćaju više za svoju kavu svakog dana," zaključio je.

Keller nije spomenuo zabranu kave u svom trominutnom govoru, nije zagovarao smanjenje konzumacije kave niti je dao ikakve savjete o količini kave koju bi ljudi trebali konzumirati, kao što se netočno tvrdilo u objavama na društvenim mrežama.

Keller je pričao o održivom uzgoju kave i dan prije na događaju svoje tvrtke u Davosu i nije spomenuo smanjivanje ili ograničavanje konzumacije kave niti ideju da ju se zabrani.

Nadalje, pretražili smo stranicu WEF-a za priopćenjima za javnost ili izjavama povezanim s tvrdnjom, ali nismo ih pronašli.

Kasnije u članku The People's Voice tvrdi: "kava je posljednja na dugom popisu svakodnevnih proizvoda, uključujući meso i mliječne proizvode, koje je WEF zabranio." Takve tvrdnje već su kružile internetom u srpnju i kolovozu 2023. i raskrinkao ih je AFP ovdje i ovdje.

Ugljični otisak konzumacije kave i kako ga smanjiti

Kava je treći najkonzumiraniji napitak na svijetu, nakon vode i čaja. Ugljični otisak proizvodnje kave varira ovisno o raznim faktorima, uključujući metode uzgoja, procesiranja, transporta i pakiranja.

Na primjer, krčenje terena za plantaže kave uključuje krčenje šuma, što oslobađa velike količine CO₂. Također, procesiranje kave zahtjeva energiju koja često dolazi iz fosilnih goriva. Nadalje, kavu se često prevozi daleko od farmi do izvoznih odredišta i na kraju konzumenata. Utjecaji konzumiranja kave na okoliš su višestruki i imaju različite utjecaje na okoliš, uključujući korištenje vode i degradaciju tla. Industrija kave obilježena je kršenjem ljudskih prava i niskim standardom života u državama koje proizvode kavu.

Prema kalkulatoru emisije ugljika BBC-ja, konzumiranje jedne šalice kave dnevno znači doprinos od 155 kg stakleničkih plinova godišnje. To je otprilike ekvivalentno voženju automobila 640 km ili grijanju prosječnog doma u Ujedinjenom Kraljevstvu 24 dana.

Prema masi, kava proizvedena manje održivim metodama ima iste emisije ugljika kao sir i upola manje od govedine. Računica je prije dodavanja mlijeka, koje ima svoj oveći učinak na okoliš.

Image
Snimka zaslona grafičkog prikaza ugljičnog otiska proizvoda s Carbon Brief stranice od 6. ožujka 2024.

Studija koju su znanstvenici UCL Earth Science objavili 2020. kaže da svake godine u svijetu proizvedemo 9,5 milijardi kg kave, što bi se prema očekivanjima trebalo utrostručiti do 2050. (arhivirano ovdje). Prema njima, puno je dodatnih metoda kojima se može smanjiti ugljični otisak održive proizvodnje kave. One uključuju "zamjenu kemijskih gnojiva organskim otpadom i korištenje obnovljive energije za pokretanje poljoprivredne opreme." Nadalje, prženje kave u zemlji podrijetla smanjuje masu pa brodovi koji ju prevoze "mogu trošiti manje goriva za prijevoz iste količine kave."

Što još možemo učiniti kako bismo smanjili ugljični otisak kave?

Kupnjom organske kave izbjegava se korištenje kemijskih pesticida i gnojiva, pomaže se očuvati tlo, voda i biološka raznolikost, dok poštene trgovinske prakse osiguravaju pravednu naknadu uzgajivačima za ulaganje u održivost. Druga metoda za promoviranje ekološki prihvatljive konzumacije kave je zamjena mlijeka alternativama, korištenje šalica za višestruku upotrebu i kupnja lokalno proizvedene kave, što može značajno smanjiti udaljenost prijevoza.

WEF je često meta dezinformacija, uključujući da je pozvao na zabranu Biblije, promovirao pedofiliju i rekao da bi bebe trebale biti "uzgojene u laboratoriju" do 2030. godine.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas