Fotografija ne prikazuje nedavno kretanje iranske vojske

Usred porasta tenzija između Irana i Izraela u objavama na društvenim mrežama tvrdi se da fotografija prikazuje iranski vojni konvoj koji prevozi oružje u Siriju u travnju 2024. To je netočno - fotografija je iz 2019. i prikazuje vozila koja sudjeluju u godišnjoj proslavi iranskog Dana vojske u Teheranu. 

"NOVO: Prema izraelskim medijima, iranski kamioni nastavljaju prelaziti granicu iz Iraka u Siriju i nose različite vrste oružja," stoji u objavi na platformi X od 4. travnja 2024. koja prikazuje vojna vozila koja nose tešku artiljeriju. 

Druge objave s istom tvrdnjom širile su se drugdje na X-u i drugim platformama uključujući Facebook, Instagram i TikTok, kao i u regiji

Iran je izvršio prvi direktan napad na Izrael u noći između 13. i 14. travnja 2024. (arhivirana poveznica je ovdje), kao odmazdu za smrtonosni napad 1. travnja u kojem je pogođen iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku, a za koji se optužuje Izrael.

Stotine bespilotnih letjelica i projektila -- oborenih uz pomoć Sjedinjenih Država i europskih saveznika -- lansirano je na Izrael. Napad je podigao tenzije na Bliskom istoku na novu razinu, više od šest mjeseci od početka smrtonosnog sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas (arhivirana poveznica je ovdje).

Iranski državni mediji izvijestili su o eksplozijama u centralnoj provinciji Isfahan 19. travnja, a američki mediji su citirali dužnosnike koji su rekli da je Izrael izvršio uzvratne napade na svog najvećeg rivala (arhivirana poveznica je ovdje). Sirija je također prijavila napade  (arhivirano ovdje). 

Međutim, objave u kojima se tvrdi da fotografija prikazuje iranska vojna vozila kako prevoze teško naoružanje u Siriju nisu točne.

Image
Snimka zaslona objave na platformi X od 12. travnja 2024.

Obrnuto pretraživanje slika vratilo je izvornu fotografiju koju je objavila Europska agencija za novinske fotografije koja prikazuje istu cestu, okoliš, ljude i znakove na vozilima (poveznica je arhivirana ovdje). Fotograf Abedin Taherkenareh snimio ju je 18. travnja 2019., prema stranici agencije. Dijeljena je uz naslov "proslava nacionalnog dana vojske u Teheranu."

Neke sličnosti označili smo na fotografijama ispod:

Image
Usporedba fotografije EPA (lijevo) i snimke zaslona objave na platformi X od 12. travnja 2024. Elemente je označio AFP

AFP je objavio skoro identičnu fotografiju ceremonije 18. travnja 2019.

Image
Vojna vozila tijekom ceremonije za dan vojske u Teheranu 18. travnja 2019. (AFP)

AFP je razobličio druge dezinformacije o sukobu ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas