Viralna snimka 'mirnog Kijeva' je izvan konteksta

Ruski rat protiv Ukrajine već je uništio gradove i sela, a zaoštrio se u svibnju 2024. novim zračnim napadima i iznenadnom kopnenom ofenzivom u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. Glavni grad Kijev također je napadnut dok Rusija pojačava udare na njegovu energetsku infrastrukturu. Tijekom napada, tisuće korisnika Facebooka podijelilo je snimku koja prikazuje neoštećeni i elitni dio Kijeva, koristeći je za propitkivanje stvarnosti rata koji je započeo prije više od dvije godine.

Snimka objavljena 21. travnja 2024. prikazuje rezidencijalne nebodere i uredne parkove uz natpis: "Kijev 21. travnja 2024. Zaista mislite da je ovdje rat?" Snimka od 13 sekundi podijeljena je više od 2.600 puta i pregledana 250.000 puta.

Image
Snimka zaslona objave na Facebooku od 29. travnja 2024.

Prikazuje logo TikToka i ime profila "@kratdom." To vodi do snimke na TikToku koju je objavio češki korisnik 21. travnja 2024. U natpisu stoji opis "#nemaratauukrajini."

Na snimci je oznaka lokacije "Новопечерські Липки" koja se odnosi na "poslovnu" stambenu četvrt "Novopecherski Lypky" u kijevskom okrugu Pechersk. Pomoću tih informacija geolocirali smo mjesto s kojeg je snimljena i potvrdili da je to bilo u tom dijelu glavnog grada Ukrajine.

Image
Snimka zaslona s Google karti od 13. svibnja 2024. Crvene linije otprilike prikazuju vidno polje snimke

Međutim, obmanjujuće je propitkivati postojanje rata u Ukrajini prikazujući prestižan dio glavnog grada koji je stotine kilometara udaljen od fronte.

Teška oštećenja na istoku

Većina borbi odvijala se duž crte bojišnice na istočnim i južnim rubovima ukrajinskog teritorija pod ruskom okupacijom. Posljednjih tjedana i mjeseci, dok se Ukrajina bori s nedostatkom ljudstva i streljiva u trećoj godini rata, izgubila je teren na fronti (arhivirana poveznica je ovdje). Rusija je pojačavala pritisak gađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu i elektroenergetsku mrežu projektilima i bespilotnim letjelicama.

Image
Karta područja koja su kontrolirale ukrajinske i ruske snage u Ukrajini 9. svibnja u 19:00 GMT (AFP / Valentin RAKOVSKY, Sophie RAMIS, Cléa PECULIER)

AFP i drugi međunarodni mediji javljali su o ruskim udarima na više regija, uključujući u ožujku, travnju (ovdje i ovdje) i svibnju (ovdje). Pojedini napadi i uzbune mogu se vidjeti na interaktivnoj karti LiveUAmap.

O sličnim napadima na rusku infrastrukturu javljano su iz Ukrajine.

Image
Spasilac radi ispred stambene zgrade oštećene u ruskim napadima u Harkivu 27. ožujka 2024., tijekom ruske invazije na Ukrajinu (AFP / SERGEY BOBOK)

Rusija je 10. svibnja pokrenula prekograničnu kopnenu ofenzivu na ukrajinsku regiju Harkiv - području na kom je ruska vojska odbijena 2022. godine - zbog čega je evakuirano tisuće stanovnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u tijeku "žestoke borbe," a guverner Oleg Sinegubov rekao je da su "sva područja" regionalne granice s Rusijom sada "pod neprijateljskom vatrom skoro danonoćno." Rusija je 13. svibnja objavila da je zauzela još četiri sela u regiji.

I Kijev je pogođen

Iako nije doživjelo sudbinu uništenih gradova uključujući Harkiv i Herson, područje Kijeva je također napadnuto.

Ukrajinski mediji javili su da je Brovari - istočno predgrađe Kijeva - pogođen projektilom 8. svibnja, a vlasti su događaj opisale kao napad na nekoliko područja s ciljem uništenja energetske infrastrukture.

Ukrajinski i međunarodni mediji javili su 11. travnja (ovdje i ovdje) da su veliki napadi noću uništili najveću termoelektranu u Ukrajini koja snabdijeva regije Kijev, Čerkasi i Žitomir, samo 50 kilometara od glavnog grada.

Istog dana, predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su zračni napadi na energetsku mrežu Ukrajine, koji su izazvali zamračenja, dio plana Kremlja za "demilitarizaciju" susjedne države.

Image
Radnici ukrajinskih komunalnih službi istražuju i popravljaju štetu nakon raketnog napada u Kijevu, 21. ožujka 2024., tijekom ruske invazije na Ukrajinu (AFP / Sergei CHUZAVKOV)

U raketnom napadu 21. ožujka u glavnom gradu je ozlijeđeno 13 ljudi. Drugi veliki val napada pogodio je mete u Ukrajini sljedećeg dana.

Image
Ukrajinski spasilac radi na mjestu raketnog napada u Kijevu 25. ožujka 2024., tijekom ruske invazije na Ukrajinu. (AFP / Sergei SUPINSKY)

Još napada na Kijev uslijedilo je u ponedjeljak, 25. ožujka, u kojima je ozlijeđeno 10 ljudi, uključujući jednu tinejdžericu. Ukrajinski i međunarodni mediji javili su (ovdje i ovdje) da je okrug Pechersk - u kojem je snimljena stambena četvrt u viralnoj snimci na slovačkom na Facebooku - bio jedan od najgore pogođenih.

Fico pod kritikom

Slovački premijer Robert Fico našao se pod kritikom u siječnju 2024. kada je rekao da "nema rata u Kijevu" i da je život u gradu "apsolutno normalan." Slovački vođa iznio je kontroverzne tvrdnje istog dana kada je Rusija lansirala 41 projektil na Ukrajinu, a u napadima je poginulo nekoliko ljudi u Kijevu i Harkivu, dok su deseci ozlijeđeni a infrastruktura uništena (arhivirana poveznica ovdje).

Ukrajinski zastupnik Oleksej Gončarenko odgovorio je na platformi X (arhivirano je ovdje): "Dopustite da vam kažem nešto o životu u Kijevu. Danas su se svi probudili u 5:43 ujutro zbog zračne uzbune. Sat vremena kasnije začule su se prve eksplozije. Ruski projektili ciljali su civilne mete i letjeli nam nad glavama... Kako je počeo dan u Bratislavi? Vjerojatno ne uz zvuk ruskih projektila. Još uvijek."

Popis svih naših članaka o netočnim tvrdnjama vezanim uz ruski rat u Ukrajini možete pronaći na hrvatskom ovdje i na engleskom ovdje.

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas