Žena osumnjičenog za napad na Roberta Fica je slovačka državljanka, a ne izbjeglica iz Ukrajine

Prokremaljski kanali proširili su internetom netočnu tvrdnju da je supruga optuženog za pokušaj ubojstva slovačkog premijera Roberta Fica "izbjeglica iz Ukrajine." Međutim, izjave slovačkih vlasti, predstavnika škole u kojoj je predavala godinama i podaci iz katastra pokazuju da je ona slovačka državljanka.

Robert Fico otpušten je iz bolnice 30. svibnja 2024., 15 dana nakon što ga je naoružani napadač upucao u gradu Handlova (poveznica je arhivirana ovdje). Osumnjičeni, 71-godišnji pjesnik i stanovnik grada Levice identificiran kao Juraj Cintula, uhapšen je i poslan u istražni zatvor (arhivirano je ovdje).

Dok sudski dokumenti pokazuju da je Cintula rekao da je izvršio zločin kako bi se suprotstavio vladinoj odluci da ukine pomoć Ukrajini, tvrdnje koje kruže na društvenim mrežama da ga je na to "potakla" supruga zato što je ona izbjeglica iz Ukrajine su netočne, pokazala je AFP-ova istraga. Te tvrdnje uklapaju se u širi obrazac dezinformacija koje podržava Kremlj i čiji je cilj diskreditiranje Ukrajinaca i rušenje njihovog ugleda u inozemstvu u kontekstu rata Rusije i Ukrajine.

Škola u kojoj je Cintulina supruga radila 20 godina, podaci iz katastra u Slovačkoj i informacije iz Generalnog tužiteljstva koje vodi istragu potvrdili su da je ona zapravo Slovakinja. Vlasti nisu dale bilo kakvu javnu izjavu o povezanosti napada s Ukrajinom, usprkos tvrdnjama koje su propagirali poznati proruski propagandni kanali nakon atentata.

U objavama na hrvatskom i srpskom od 16. i 17. svibnja 2024. na društvenim mrežama se netočno tvrdilo da je supruga osumnjičenog "izbjeglica iz Ukrajine" i da je "potakla" svog muža da puca u novoizabranog premijera zbog njegovih stavova u vezi s invazijom Rusije na Ukrajinu (arhivirano je ovdje). Takva objava je na Telegramu pregledana više od 12.000 puta u deset dana. Tvrdnja je podijeljena i na Facebooku ovdje i ovdje na hrvatskom, te ovdje na srpskom, kao i platformi X i na drugim jezicima uključujući slovački

Image
Snimke zaslona netočnih objava na Facebooku od 6. lipnja 2024.

U drugim objavama na srpskom poput ove i ove na Facebooku se impliciralo da je Ukrajina umiješana u napad ponavljanjem netočne tvrdnje da je Cintulina supruga "državljanka Ukrajine, aktivistkinja Majdana čiji su kontakti sa SBU [ukrajinskom obavještajnom agencijom, prim. ur.] potvrđeni." Iako se istražuje mogućnost da ubojica nije djelovao sam, nije bilo službene izjave da su ukrajinske vlasti osumnjičene.

Prema informacijama koje je prikupio AFP, tvrdnje o državljanstvu supruge optuženog napadača su netočne. Slovačka organizacija za provjeru činjenica Demagog.sk također je raskrinkala te tvrdnje (arhivirano je ovdje).

Neposredno poslije napada, brojne netočne informacije proširile su se na društvenim mrežama na slovačkom i drugim jezicima (poveznica je arhivirana ovdje). Na primjer, AFP je utvrdio da je stara fotografija korištena izvan konteksta da bi se osumnjičeni napadač netočno povezao s vođom slovačke opozicije.

Ruski izvori i 'ukrajinski pečat'

Ubrzo nakon pucnjave, Margarita Simonjan, glavna urednica prokremaljskog RT-a, implicirala je na svom Telegram kanalu navodnu odgovornost Ukrajine za napad. "Slovački premijer je povrijeđen. Onaj koji je rekao da je rat počeo kao rezultat divljanja ukrajinskih neonacista i da Putin nije imao drugog izbora. Tako oni funkcioniraju," napisala je.

Slične spekulacije o "ukrajinskom pečatu" iznio je popularni ruski Telegram profil Ribar nedugo nakon pucnjave.

Nekoliko ruskih izvora ili anonimnih profila tvrdilo je da slovačke vlasti "službeno prate ukrajinski trag" vezan za gđu Cintulovu (Cintulová), ili da "je slovačka policija dobila snimke zaslona dopiske između Cintulove i ukrajinskih obavještajnih službi. Prema prepisci, ispostavilo se da je ona usko povezana s ukrajinskim obavještajnim službama" (poveznice su ovdjeovdje).

Slične neosnovane informacije objavio je i portal "Pravda" na engleskom i slovačkom jeziku. Prema francuskoj organizaciji za borbu protiv stranih digitalnih smetnji Viginum, mreža portala Pravda je dio organiziranog višejezičnog plana za širenje ruske propagande u Europi i Sjedinjenim Državama (arhivirano je ovdje). AFP je ranije izvještavao o aktivnostima te dezinformacijske mreže u vezi s drugim prokremaljskim manipulacijama.

Časopis Wired i slovački dnevnik Dennik N također su izvijestili o tome kako su kanali ruske propagande pokušavali napraviti vezu između napada na Fica i ukrajinskih vlasti.

Vlasti su demantirale tvrdnju: Cintulova ima slovačko državljanstvo

Prema brojnim izvještajima u lokalnim novinama (ovdje, ovdje, ovdje i ovdje), policijski istražitelji su 15. svibnja otišli u stan osumnjičenog napadača u Levicama i oko devet sati uvečer priveli njegovu suprugu na ispitivanje.

Prilikom izlaska iz stambene zgrade u Levicama, supruga osumnjičenog, gospođa Cintulova, prekrila je lice novinama.

Dan nakon napada, 16. svibnja 2024., slovački Centar za borbu protiv hibridnih prijetnji je na svojoj Facebook stranici "Prevare i obmane – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovačke" pozvao javnost da samo "dijeli činjenice" i da "izbjegava neprovjerene informacije" (objava je arhivirana ovdje).

"Narativ da je supruga osumnjičenog izbjeglica iz Ukrajine je netočan. Policija je opovrgnula tu tvrdnju," piše u objavi.

Zuzana Dobrova, glasnogovornica slovačkog ureda Glavnog tužiteljstva, potvrdila je u elektroničkoj poruci za AFP 21. svibnja 2024. da Cintulina supruga "ima slovačko državljanstvo." Ustav Ukrajine ne dozvoljava dvojno državljanstvo, objašnjeno je na primjer ovdje i ovdje.

Nije jasno kada je gđa Cintulova puštena s ispitivanja, niti gdje se trenutno nalazi. Međutim, suprotno tvrdnjama na proruskim kanalima, nije bilo javnih izvještaja iz policije, Ministarstva unutarnjih poslova ili ureda tužiteljstva, o tome da je optužena i uhapšena ili stavljena u kućni pritvor.

Slovačke vlasti do danas nisu otkrile ikakve informacije o "ukrajinskom tragu" u ovom slučaju. On nije spomenut ni na jednosatnoj konferenciji za novinare 19. svibnja zamjenika premijera Roberta Kaliňáka i ministra unutarnjih poslova Matúša Šutaja Eštoka, niti na konferenciji za novinare glavnog tužitelja Maroša Žilinka 22. svibnja. Šef policije Ľubomír Solák rekao je na konferenciji za novinare da policija promatra stan osumnjičenog otkako je priveden.

Par desetljeća živi u Levicama

Slovačka televizija TV Markiza objavila je intervju 15. svibnja 2024. s Ondrejem Szabom, susjedom bračnog para Cintula (arhivirano je ovdje). On je tijekom razgovora rekao da dobro poznaje i Cintulu i njegovu suprugu. Prema njegovim riječima, Cintulova, koja je trenutno u mirovini, nekada je bila profesorica u lokalnoj gimnaziji.

AFP je telefonom kontaktirao Szaba 20. svibnja 2024. Rekao je da nikada nije čuo da je Cintulova Ukrajinka. Prema njegovim riječima, par živi u tom stanu već "oko 40 godina" što se ne poklapa s tvrdnjama u proruskim objavama da je nedavno pobjegla iz Ukrajine kao "izbjeglica."

Image
Policajac fotografiran 16. svibnja 2024. ispred zgrade u kojoj živi osumnjeni napadač na slovačkog premijera, u Levicama, Slovačka (AFP / Aleks Halada)

AFP je također kontaktirao Vieroslavu Potočárovu, zamjenicu direktora Gimnazije Andrej Vrabel u Levicama, gdje je gospođa Cintulova predavala zemljopis. Potočarova je pretražila školsku dokumentaciju i rekla AFP-u da je Cintulova radila u školi od 1979. do 2005. kada je otišla u mirovinu.

"Osamdesetih mi je čak predavala zemljopis," rekla je Potočarova i dodala da se ne sjeća da je Cintulova ikada govorila ukrajinski.

Naslijeđena vikendica i zemljište

AFP je saznao ime i djevojačko prezime gđe Cintulove, ali nećemo ih objaviti kako bismo sačuvali njenu privatnost.

Prema izvještajima u medijima (ovdje i ovdje), policija je uz stan u Levicama pretresla i vikendicu u selu Jabloňovce. AFP je pronašao parcelu i vlasnički list koji pokazuje da je dio vikendice u vlasništvu Cintulove.

Pored vikendice, Cintulova djelomično posjeduje i manje parcele s oranicama također u okrugu Jabloňovce. Svoj udio je, prema izvodu iz lista, stekla nasljeđivanjem 2004. i 2011. godine, što ne ide u prilog tvrdnji da je nedavno pobjegla iz Ukrajine. Prema podacima u katastru, Cintulova ima 75 godina.

Image
Snimka zaslona sa službene stranice katastra kataster.skgeodesy.sk, od 23. svibnja 2024. Osobne podatke zamaglio je AFP

Proruski kanali i ruske propagandne mreže koristili su netočne informacije o Ukrajincima i posebno ukrajinskim izbjeglicama kako bi oslabili podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije i, uoči izbora za EU parlament, kako bi ojačali krajnje desničarske i proruske stranke koje su kandidati na ovom glasanju (arhivirano je ovdje). Neosnovana tvrdnja o vezi atentata na slovačkog premijera s Ukrajinom podsjeća na još jednu sličnu netočnu tvrdnju da je kapetan broda koji je udario i srušio most u Baltimoreu bio Ukrajinac.

Naše članke o provjeri činjenica o ratu u Ukrajini možete pročitati ovdje na hrvatskom i ovdje na engleskom.

Ispravljen je zatipak u naslovu članka
6. lipnja 2024. Ispravljen je zatipak u naslovu članka

Vidjeli ste sumnjivu informaciju na društvenim mrežama?

Kontaktirajte nas